Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Tiesa izskatīs sūdzības par pērn apstiprinātajiem elektrības sadales tarifiem

© pexels.com

Administratīvā apgabaltiesa šodien plkst. 11 sāks skatīt lietu, kurā apstrīdēts Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) pērnā gada 22. maija lēmums, ar kuru apstiprināti AS "Sadales tīkls" elektroenerģijas sadales tarifi, skaidro tiesa.

Tiesā informē, ka pavisam saņemti četri līdzīgi iesniegumi, bet, ņemot vērā, ka pieteikumi ir līdzīgi, lietas tika apvienotas un tiks skatītas vienkopus.

Prasību pret SPRK apstiprinātajiem "Sadales tīkla" tarifiem pērn iesniedza arī partija "Suverēnā vara" (SV), informē SV pārstāve Jūlija Stepaņenko.

Partija uzskata, ka tarifu apstiprināšanas procedūrā tika pieļauti "rupji pārkāpumi" - jaunais tarifu projekts netika nodots sabiedriskai apspriešanai, un tarifu apstiprināšanas gaitā tika grozīta to aprēķināšanas metodoloģija.

"2022. gada beigās mūs visus sākumā nobiedēja ar pirmo tarifu projektu, kuru vēlāk tā laika ekonomikas ministre nosauca par "sociālo eksperimentu", bet tad, jau 2023. gada maijā, visa Latvija uzzināja par jauniem, apstiprinātiem tarifiem, pret kuriem nevienam no lietotājiem tā arī netika piešķirtas tiesības izteikties," uzsver Stepaņenko.

Partijas līdere pauž pārliecību, ka viņiem izdosies pierādīt, ka likumā noteiktie termiņi tomēr tika pārkāpti, jo regulatoram bija jānoraida viss iesniegtais un jārīko jauna sabiedriskā apspriešana.

Partija atzīmē, ka prasības pieteikumu tiesai nosūtīja vēl 2023. gada jūnijā.

Jau vēstīts, ka pērnā gada 1. jūlijā stājās spēkā SPRK apstiprinātie "Sadales tīkla" un pārvades sistēmas operatora "Augstsprieguma tīkls" jaunie elektroenerģijas sistēmas pakalpojumu tarifi.

"Sadales tīkla" jauno tarifu ietekme uz mājsaimniecībām ir atšķirīga atkarībā no pieslēguma parametriem un patēriņa, tostarp maksu nosaka, vai ir ir vienas fāzes (1 F) vai trīs fāžu (3 F) pieslēgums, vai slodze ir 16 A, 20 A, 25 A, 32 A, 40 A vai vairāk, kā arī no patērētajām kilovatstundām (kWh).

Kompānijā minēja, ka dzīvokļu īpašniekiem, kuriem ir 1 F pieslēgums un patēriņš ir 100 kWh mēnesī, rēķins mēnesī vidēji pieaudzis par pieciem līdz septiņiem eiro bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN). Tikpat liels pieaugums ir privātmāju īpašniekiem ar 1 F pieslēgumu un 125 kWh patēriņu mēnesī.

Savukārt elektroenerģijas rēķina pieaugums privātmāju īpašniekiem ar 3 F pieslēgumu ir atšķirīgs, ko ietekmē izvēlētā slodze. Tostarp 3 F pieslēgumam (16 A vai 20 A) rēķina pieaugums ir par apmēram 12-15 eiro bez PVN, bet 3 F pieslēgumam ar 25 A un vairāk - apmēram 18 eiro un vairāk bez PVN.

Vēlāk jaunos tarifus apņēmās pārskatīt pērnā gada decembrī un tika nolemts, ka no šī gada sākuma samazināsies elektroenerģijas sadales un pārvades tarifi.

Pēc SPRK ekspertu aprēķiniem, piemēram, lietotājam ar vienas fāzes (F) 16 ampēru (A) pieslēgumu un elektroenerģijas patēriņu 100 kilovatstundu (kWh) mēnesī sadales tarifa maksa 2024. gada janvārī, salīdzinot ar 2023. gada jūliju, samazināsies par aptuveni 6%.

Tarifa fiksētās maksas daļa - maksa par jaudas uzturēšanu - no 2024. gada janvāra samazinājās par aptuveni 7-11%, salīdzinot ar 2023. gada jūliju. Konkrēts samazinājums ir atkarīgs no lietotāja pieslēguma veida un izvēlētā tarifu plāna.

Nedaudz - par 1% - samazinājusies arī maksa par piegādātajām kilovatstundām, taču konkrēts mainīgās maksas samazinājuma apmērs būs atkarīgs no ikmēneša elektroenerģijas patēriņa.

Vienlaikus AS "Augstsprieguma tīkls" (AST) precizētais tarifs, ko veido tādas divas komponentes kā izmaksas par elektrības pārvadīšanu un izmaksas par jaudas uzturēšanu, ir par 2,5% mazāks nekā iepriekš spēkā esošais tarifs.

"Sadales tīkls" ir valstij piederošajā "Latvenergo" koncernā ietilpstošs elektrotīkla uzturētājs un attīstītājs Latvijā. Kompānija nodrošina sadales elektrotīklu ekspluatāciju, atjaunošanu un plānveida attīstību, elektroenerģijas izlietošanas uzraudzību, zudumu samazināšanas pasākumus un elektroenerģijas uzskaiti, kā arī veic jaunu pieslēgumu izveidi.