Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Zāļu uzcenojumu izmaiņas aicina veikt vienlaicīgi ar PVN likmes samazināšanu

© Oksana Džadana / F64

Farmaceitiskās organizācijas arī pēc iepazīšanās ar Veselības ministrijas (VM) iecerēm medikamentu cenu reformēšanai aicina ministriju zāļu uzcenojumu izmaiņas veikt vienlaicīgi ar to pievienotās vērtības nodokļa (PVN) samazinājumu.

Kā aģentūrai LETA norādīja Latvijas farmaceitiskās aprūpes asociācijas (LFAA) izpilddirektore Kristīne Jučkoviča, jebkādas pārmaiņas medikamentu izcenojumos jāveic solidāri un sistēmiski. Asociācija neatkāpjas no iepriekš paustā viedokļa - izmaiņām jānāk reizē ar medikamentu PVN samazinājumu. Citādi, tās ieviešot nesolidāri, "tieši valsts nevis farmācijas nozare, kļūšot par ieganstu un galveno ieguvēju no dārgo medikamentu cenām".

Asociācija norāda, ka līdzīgi kā zāļu apgādes sistēmā, arī aptiekās nepieciešams turpmāk paredzēt plānotu kritiskās infrastruktūras darbību un samaksu par to, jo aptiekas ir vietas, kur iespējams nodrošināt decentralizētu pakalpojumu sniegšanu iedzīvotājiem jebkāda apdraudējuma gadījumā, tādēļ struktūras izveidošanai, uzturēšanai un attīstīšanai jāpieņem valstisks lēmums un jāparedz finansējums.

VM bija piedāvājusi noteikt vienādu uzcenojumu visiem recepšu medikamentiem, bet samaksu par farmaceitisko aprūpi dalīt, piemērojot lielāku samaksu par receptes apkalpošanu aptiekām, kas apdzīvotās vietās atrodas vienas pašas. Tomēr LFAA pārstāvji uzskata, ka piedāvātā sistēma, lai gan vienkāršota, tomēr ir nevienlīdzīga un arī neprognozējama. LFAA norāda, ka farmaceitiskā aprūpe sastāv ne tikai no medikamenta izsniegšanas un mijiedarbības ar klientu, bet arī no farmaceita veiktas medikamentu pasūtīšanas, pieņemšanas, izvietošanas, termiņa pārbaudes, verifikācijas procesa, kas tiek veikts katram iepakojumam un citām darbībām, kas attiecas uz katru iepakojumu, tādēļ samaksa būtu jāparedz par iepakojumu, nevis recepti.