Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

KNAB nodevis Ukrainai lietu par iespējamu krāpšanu vairāk nekā miljons eiro apjomā

© Ziedonis Pumpurs / F64

Ukrainas pilsonis ar Latvijas uzņēmēja atbalstu, iespējams, izmantojot uzticēšanos, izkrāpis ne mazāk kā 1 155 000 eiro no Ukrainas Aizsardzības ministrijas budžeta, liecina otrdien Latvijas Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) prezentētā informācija Saeimas komisijai.

KNAB arestēja Latvijas uzņēmuma kontā esošos 88 435 eiro, kas tika saņemti no Ukrainas Aizsardzības ministrijas. Vienlaikus birojs saņēma informāciju par to, ka Ukrainas Pretkorupcijas birojs (NABU) paralēli veic izmeklēšanu.

Ņemot vērā minēto, kā arī to, ka aizdomās turētās personas pastāvīgā dzīvesvieta un darba vieta ir ārpus Latvijas teritorijas, kas būtiski ietekmē kriminālprocesa normālu norisi, un to, ka svarīgākie pierādījumi un vairākums liecinošo personu atrodas Ukrainā, nolemts kriminālprocesu izmeklēšanas turpināšanai nodot Ukrainai, liecina KNAB sniegtā informācija.

Otrdien Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdē KNAB Kriminālprocesuālo izmeklēšanu pārvaldes priekšniece Anda Rumjanceva norādīja, ka KNAB izdevās identificēt naudas kustību un daļai no naudas bija iespējams uzlikt arestu.

Birojs vērsās pie kolēģiem Ukrainā, lai noskaidrotu vai viņiem nav izmeklēšana saistībā ar šiem notikumiem. No Ukrainas iestādes noskaidrots, ka Ukrainā ir sākta izmeklēšana, līdz ar to, ņemot vērā, ka KNAB darbības Latvijas pusē bija pabeidzis, birojs kriminālprocesu nodeva turpmākai izmeklēšanai Ukrainai.

Rumjanceva atklāja, ka šis kriminālprocess bija saistīts ar individuālo aizsardzības līdzekļu iepirkšanu.

KNAB aģentūra LETA noskaidroja, ka kriminālprocess tika sākts 2022.gada 14.aprīlī par kukuļdošanu un krāpšanu. Kriminālprocesa izmeklēšanas laikā kriminālprocess papildus kvalificēts par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu.

2023.gada 8.novembrī KNAB nosūtīja Ģenerālprokuratūrai ierosinājumu par lietas nosūtīšanu uz Ukrainu izmeklēšanas turpināšanai.