Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā

Tiltu pār Salacu Salacgrīvā pārņems valsts īpašumā; cerams, sāks remontu

© Ģirts Ozoliņš/MN

Satiksmes ministrija (SM) ir sagatavojusi rīkojuma projektu par Limbažu novada pašvaldībai piederošā nekustamā īpašuma "Tilts pār Salacu Salacgrīvā" pārņemšanu valsts īpašumā, liecina Tiesību aktu portālā iesniegtais un saskaņošanai virzītais SM rīkojuma projekts.

SM skaidro, ka rīkojuma projekts paredz pārņemt bez atlīdzības valsts īpašumā SM valdījumā Limbažu novada pašvaldībai piederošo nekustamo īpašumu, kas nepieciešams būvprojekta "Tilts pār Salacu autoceļa A1 (E67) Rīga-Ainaži 91,10 km" realizācijai un tā uzturēšanai.

Vienlaikus ministrijā norāda, ka tilts pār Salacu atrodas uz valsts galvenā autoceļa Rīga (Baltezers)-Igaunijas robeža (Ainaži), kurš ietilpst Eiropas transporta tīklā (TEN-T), kā arī ir Eiropas nozīmes autoceļu maršrutā "E67" jeb "Via Baltica" posmā, kas nodrošina vietējo un starpvalstu satiksmi, kā arī militāro mobilitāti.

SM atzīmē, ka tilta nestspēja ir nepietiekama un patlaban satiksme uz tā ir ierobežota.

Savukārt pēc būvniecības un garantijas perioda tiltu paredzēts nodot atpakaļ Limbažu novada pašvaldības īpašumā.

Iepriekš SM aģentūrai LETA norādīja, ka tilta nodošanas mērķis valsts īpašumā ir mazināt administratīvo slogu būvniecības procesa laikā, lai būvniecība virzītos maksimāli ātri.

LETA jau vēstīja, ka šā gada 15. februārī Limbažu novada domes ārkārtas sēdē ar 14 deputātu balsīm tika nolemts nodot valstij SM personā tiltu pār Salacu Salacgrīvā, kā arī būvprojektu "Tilts pār Salacu autoceļu A1 (E67) Rīga-Ainaži 91,10 km".

Tāpat ziņots, ka Eiropas Klimata, infrastruktūras un vides izpildaģentūra (CINEA) Militārās mobilitātes (MM) trešajā uzsaukumā apstiprinājusi finansējumu 78,8 miljonu eiro apmērā trīs transporta infrastruktūras projektu īstenošanai Latvijā.

Tostarp finansējums piešķirts "Rail Baltica" projekta īstenošanai, Limbažu novada pašvaldībai tilta pār Salacu rekonstrukcijai un Rīgas lidostas ceturtā perona rekonstrukcijai. Finansēšanas līguma parakstīšana plānota līdz šā gada jūnijam.

Limbažu novada pašvaldībai tilta pār Salacu rekonstrukcijai Salacgrīvā, kas nodrošinās tā duālo pielietojumu civilajām un militārajām vajadzībām, piešķirts 7,54 miljonu eiro līdzfinansējums.

Satiksmes ministrs Kaspars Briškens (P) iepriekš pauda, ka pārbūves laikā satiksme nevienā brīdī netiks apstādināta, jo tiks uzstādīts pagaidu tilts, kā arī pēc LVC aprēķiniem tilta pārbūves izmaksas varētu būt 15,1 miljons eiro bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN) un tilta būvdarbus ir iespējams veikt divu būvsezonu laikā.

Satraukumu par "Via Baltica" maršrutā esošā Salacas tilta Salacgrīvā tehnisko stāvokli Latvijas kolēģiem paudis arī Igaunijas Satiksmes departaments.

Transportlīdzekļi to pašlaik var šķērsot tikai vienā virzienā vienlaikus, lai izvairītos no novecojušās konstrukcijas pārslodzes.