Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Eksperti: 2024. gadā apstrādes rūpniecība atgriezīsies pie pozitīviem izaugsmes tempiem

© pixabay.com

Sagaidāms, ka 2024. gadā apstrādes rūpniecība atgriezīsies pie pozitīviem izaugsmes tempiem, ko galvenokārt noteiks eksporta iespēju uzlabošanās, aģentūrai LETA prognozēja Ekonomikas ministrijas (EM) Analītikas dienesta analītiķis Edmunds Gergelevičs.

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem, apstrādes rūpniecības izlaides apjomi 2024. gada janvārī, salīdzinot ar 2023. gada janvāri, pēc neizlīdzinātiem datiem samazinājās par 6,6%, savukārt pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem izlaides apjomi samazinājās straujāk - par 7,3%.

Gergelevičs atzīmē, ka dažādās rūpniecības apakšnozarēs attīstības tendences joprojām ir atšķirīgas. Šā gada janvārī, gada griezumā, pēc neizlīdzinātajiem datiem, lielākā negatīvā ietekme apstrādes rūpniecībā bija nemetālisko minerālu un gatavo metālizstrādājumu ražošanas apjomu kritumiem par 23,7% un 10%.

Par 17,7% samazinājās arī mēbeļu ražošanas apjomi, par 9,2% - datoru, elektronisko un optisko iekārtu, par 1,6% samazinājās kokapstrādes ražošanas apjomi un par 14,7% samazinājās gumijas un plastmasu izstrādājumu ražošanas apjomi.

Savukārt pozitīvu ieguldījumu apstrādes rūpniecības izlaidē par 6% deva pārtikas produktu ražošanas apjomu pieaugums. Par 10% palielinājās poligrāfijas ražošanas apjomi, par 2,2% - ķīmiskās rūpniecības, bet par 1,8% palielinājās automobiļu un piekabju ražošanas apjomi.

Janvārī gada griezumā par 4,4% samazinājās apstrādes rūpniecības apgrozījums faktiskajās cenās. Līdzīgi samazinājās gan vietējā tirgū, gan eksportā realizētās produkcijas apjomi. Būtiski saruka koksnes un tās izstrādājumu realizācija. To daļēji kompensēja pārtikas rūpniecības produkcijas realizācijas pieaugums.

Gergelevičs prognozē, ka šajā gadā grūtības saglabāsies atsevišķiem uzņēmumiem, kuri ir saistīti ar Krievijas un NVS valstu tirgiem, un šajā situācijā tiem būs jāturpina meklēt jaunas piegāžu iespējas un jauni preču noieta tirgi. Uz iekšējo tirgu orientētās rūpniecības nozares ietekmēs iedzīvotāju pirktspēja.