Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Latvijā

Augulis vēlas Latvijā izveidot vienotu sociālo pakalpojumu minimālo grozu

© Dmitrijs Suļžics/MN

Labklājības ministrijai (LM) šogad noteikti ir jāizstrādā vienotais sociālo pakalpojumu minimālais grozs, intervijā aģentūrai LETA pauda labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS).

"Mēs jau esam sagatavojuši normatīvo aktu grozījumus, kas ir saistīti ar vienoto pakalpojumu grozu, kam jābūt ir visā Latvijā. Šobrīd ir diskusijas par to, kā to finansēt, ņemot vērā šī brīža pašvaldību rocību. Lielā diskusija par pabalstu reformu visdrīzāk gan būs kopā ar nākamā gada budžeta izskatīšanu. Cerams, ka mēs kaut vai daļēji ar pakalpojumu apmaksu varēsim palīdzēt pašvaldībām, kā arī nākotnē, veidojot budžetus, būs pilnīga skaidrība, kā un kādā veidā mēs ejam uz pabalstu indeksāciju vai pirktspējas nodrošināšanu," teica ministrs.

Viņš atzīmēja, ka Saeimas Sociālo un darba lietu komisijā pašlaik vērtē pabalstu reformu, kādā veidā un kas būtu pareizi jādara. Nākamais posms būs diskusija koalīcijas sadarbības padomē, valdībā un tad sekos budžets. Būs arī jāsagaida jaunās makroekonomiskās prognozes, uz kurām tiks balstīts nākamā trīs gadu perioda budžets.

Pēc Auguļa vārdiem, nākamā prioritāte ir saistīta ar pašlaik aktualizēto jautājumu par vardarbību ģimenē, kur LM strādā pie vardarbības novēršanas plāna. Paralēli šī plāna izstrādei būs arī noteikumi par Eiropas Savienības struktūrfondu izmantošanu, lai var virzīties ar preventīvu vardarbības apkarošanu.

Kā citas prioritātes Augulis minēja jautājumu par pensiju indeksāciju un demogrāfijas jautājumus, "uz kuriem mēs pašlaik skatāmies jau pilnīgi citādāk". "Demogrāfijas jautājums nav tikai LM, bet pilnīgi visu nozaru jautājums, lai mēs varētu nodrošināt, ka visā periodā, kopš bērns izaug un kļūst patstāvīgs, vecāki ir droši gan par to, ka var piedalīties darba tirgū, gan par to, ka būs atbalsts," teica politiķis.