Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Melnā statistika: 2023. gada traģisko ceļu satiksmes negadījumu apkopojums

© f64.lv, Ģirts Ozoliņš

Notiek aizvien vairāk ceļu satiksmes negadījumu, kuros uz gājēju pārejām smagi cietuši vai dzīvību zaudējuši gājēji, informē apdrošināšanas sabiedrības "Ergo" pārstāvji, atsaucoties uz 2023.gadā pieteikto obligātās civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas (OCTA) atlīdzību statistiku.

Arī oficiālie valsts dati liecina, ka gājēji ceļu satiksmē pērn cietuši biežāk. Pēc Valsts policijas (VP) informācijas, pagājušogad Latvijā noticis 781 ceļu satiksmes negadījums ar gājēju iesaisti, kas ir par 60 negadījumiem vairāk nekā gadu iepriekš. 30 no tiem beigušies ar gājēju nāvi.

Negadījumi uz gājēju pārejām, kas satiksmē tiek uzskatītas par paaugstinātas bīstamības zonām, ikdienā notiek gan pašu gājēju neuzmanības un pārgalvības, gan autovadītāju vainas dēļ. Tomēr pērn "Ergo" OCTA atlīdzību statistikā ir bijuši vairāki sevišķi traģiski ceļu satiksmes negadījumi, kuros gājēji zaudējuši dzīvību pēc tam, kad autovadītāji viņus notriekuši, braucot alkohola reibumā.

"Ergo" datos pērn novērotas situācijas, kādas iepriekš OCTA pieteikumiem nav bijušas tik raksturīgas - bezatbildīgu, alkohola reibumā esošu vadītāju vainas dēļ divos negadījumos gājušas bojā gājējas - nepilngadīgu bērnu mammas. Abās situācijās autovadītāji braukuši ne vien alkohola reibumā, bet arī bez auto vadīšanas tiesībām, turklāt viens no viņiem - ar zagtu automašīnu, informē "Ergo" Atlīdzību regulēšanas departamenta direktore Sanita Rubene.

Kādā citā negadījumā autovadītājs, būdams alkohola reibumā, uz gājēju pārejas notrieca bērnu, kurš bija devies pastaigā ar suni. Bērns ar dažādām traumām tika nogādāts slimnīcā, bet suns notikuma vietā nomira.

Lielākā OCTA atlīdzība, kuru "Ergo" pērn izmaksāja negadījumā cietušai gājējai, bija 27 000 eiro - pēc tam, kad divu auto sadursmes dēļ viens no tiem uzbrauca seniorei, kura guva ļoti smagas traumas.

Kā liecina VP dati, aizvadītajā gadā pieaudzis gan ceļu satiksmes negadījumu skaits ar gājēju iesaisti, gan tajos cietušo gājēju daudzums, sasniedzot 640. No tiem 576 cietuši viegli, 64 - smagi, bet 30 cilvēki gājuši bojā.

Pērn viena no lielākajām "Ergo" atlīdzībām, kas izmaksāta velosipēdistam, kuru uz gājēju pārejas notrieca auto, bija 7750 eiro - par vidēji smagiem miesas bojājumiem.

Latvijā strādā risku apdrošinātāja "Ergo Insurance" un dzīvības apdrošināšanas kompānijas "Ergo Life Insurance" filiāles, kuras 2022.gadā apdrošināšanas atlīdzībās izmaksāja kopumā 68,772 miljonus eiro, kas ir par 0,9% mazāk nekā 2021.gadā.

"Ergo" apdrošinātāju grupa Baltijā pārstāv starptautisko apdrošināšanas grupu "Ergo International", kuras mītne ir Diseldorfā, Vācijā, un tās lielākais akcionārs ir starptautiskā pārapdrošināšanas sabiedrība "Munich Re".