Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

LVĢMC ziņo: Daudzviet ir plaši applūdušas upju palienes

© f64.lv, Kaspars Krafts

Situācija Pļaviņu ūdenskrātuvē ir uzlabojusies, tomēr plašas platības joprojām ir applūdušas, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotā informācija.

Aizvadītajā diennaktī lielākajā daļā upju ūdenslīmenis pazeminājās vai svārstījās, tikmēr Daugavā no Piedrujas līdz Jersikai, vairākos Gaujas posmos un atsevišķu austrumdaļas upju posmos ūdenslīmeņa kāpums turpinājās. Atsevišķos austrumdaļas upju posmos turpinās ledus iešana. Daudzviet plaši applūdušas upju palienes un zemākās vietas.

Pļaviņu ūdenskrātuves lejasdaļā joprojām saglabājas ledus sablīvējums, posmā Aiviekstes grīva -Pļaviņu pilsēta ledus masas kustas un izskalojas. Daugavas augštecē saglabājas ledus sega, vietām tā pacelta, un šodien sākusies ledus iešana pie Ullas. Daugavā no Piedrujas līdz Jēkabpilij norisinās reta ledus iešana, savukārt gar krastiem veidojušās paliku piesalas un krautņi.

Ledus iešana turpinās valsts ziemeļaustrumu daļas upju baseinos, vietām austrumdaļas upju krastos ir krautņi, palieku piesalas vai turpinās ledus iešana

Situācija Pļaviņu ūdenskrātuvē ir uzlabojusies, tomēr plašas platības joprojām ir applūdušas, kā arī turpinās ledus iešana.

Tuvākajās dienās gaidāms sauss laiks, dienas būs siltas, savukārt naktīs prognozējams neliels sals. Turpināsies upju attīrīšanās no ledus. Daļā upju posmu turpināsies noteces palielināšanās, Daugavā pienāks ūdens no pietekām un augšteces. Savukārt upju augšteces posmos notece samazināsies.

Kā ziņots, Daugavā pie Zeļķu dzelzceļa tilta, kas atrodas starp Jēkabpili un Pļaviņām, ūdens līmenis pirms pāris naktīm lēni pazeminājās, piektdienas rītā tas sāka kristies strauji. liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) informācija.

Ceturtdien ūdens līmenis minētajā posmā sasniedza 9,56 metrus virs novērojumu stacijas nulles punkta - augstāko līmeni kopš 2010.gada paliem, kad naktī no 29. uz 30.martu ūdens īslaicīgi pakāpās līdz 9,65 metru atzīmei.

Pļaviņās ūdens līmenis Daugavā svārstās aptuveni pusmetra robežās, savukārt Jēkabpilī tas sācis pazemināties. Pie Līvāniem ūdens līmenis Daugavā ir stabils, pie Daugavpils un augšpus tās ūdens līmenis mazliet paaugstinās.