Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Latvijā

Uzziņai: ierobežojumi, aizliegumi un noteikumi, kas stājas spēkā ar 1. martu

© pexels.com

Šodien, 1. martā, Latvijā stājas spēkā dažādi ierobežojumi, aizliegumi, noteikumi. Portāls Nra.lv tos visus apkopojis vienuviet!

  • Rīgā pie daudzdzīvokļu mājām jāuzstāda bioloģisko atkritumu šķirošanas konteineri

Rīdziniekiem no marta pie daudzdzīvokļu mājām jāuzstāda bioloģisko atkritumu šķirošanas konteineri, to paredz Rīgas domes pieņemtie grozījumi noteikumos par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu galvaspilsētā.

Rīgas domes Ārējās komunikācijas nodaļa informē, ka izmaiņas noteikumos paredz, ka daudzdzīvokļu dzīvojamo māju apsaimniekotājiem būs pienākums nodrošināt bioatkritumu šķirošanu pie daudzdzīvokļu dzīvojamām mājām, kurās ir vairāk nekā desmit dzīvokļi. Prasības attiecas uz daudzdzīvokļu dzīvojamām mājām kurām nebūs iespējas veikt biokompostēšanu.

  • Spēkā stājas divu mēnešu makšķerēšanas liegums no laivām, kanālos un caurtecēs

No šodienas līdz 30.aprīlim saistībā ar zivju nārstu ir aizliegta jebkura veida makšķerēšana no laivām un citiem peldošiem transportlīdzekļiem visos ūdeņos, izņemot Baltijas jūru un Rīgas līci, kā arī noteiktos kanālos un caurtecēs Daugavas upju, Gaujas upju, Lielupes upju un Ventas upju baseinu apgabalos.

No šodienas līdz 30.aprīlim makšķerēšana aizliegta Daugavas upju baseina apgabalā, proti, Juglas kanālā, Juglas upē, Loču kanālā, Mazo Baltezeru un Lielo Baltezeru savienojošā ūdenstecē, Mīlgrāvī un Sarkandaugavā. Gaujas upju baseina apgabalā, proti, Alūksnes ezeru un Pārmetņa ezeru savienojošā ūdenstecē, Alūksnes ezeru un Dzilnas ezeru savienojošā ūdenstecē, Auciema ezeru un Raiskuma ezeru savienojošā ūdenstecē, kā arī Ineša ezeru un Tauna ezeru savienojošā ūdenstecē. Lielupes upju baseina apgabalā aizliegts makšķerēt Starpiņupē (Kaņiera kanālā) un Varkaļu kanālā. Tāpat noteikts aizliegums makšķerēt Ventas upju baseina apgabala šādos kanālos un caurtecēs, proti, Mazo Nabas un Lielo Nabas ezeru savienojošā ūdenstecē, Nabas kanālā, Papes ezera kanālā un Tirdzniecības kanālā.

  • Daugavpilī palielina sabiedriskā transporta biļešu cenas

Daugavpilī no šodienas no 70 centiem līdz vienam eiro palielināta maksa par braukšanu sabiedriskajā transportā.

Dārgākas kļūst arī sabiedriskā transporta mēnešbiļetes. Visos maršrutos visām mēneša dienām mēnešbiļete maksās 45 eiro līdzšinējo 40 eiro vietā, bet visām mēneša darba dienām - 35 eiro līdzšinējo 30 eiro vietā. Lētāk biļetes varēs iegādāties pensionāri un profesionālās izglītības iestāžu izglītojamie.

  • Aizliegts atrasties uz Valkas novadā esošo publisko ūdenstilpju ledus

No šodienas iedzīvotājiem būs aizliegts atrasties uz Valkas novadā esošo publisko ūdenstilpju ledus. Ņemot vērā laikapstākļus, ūdenstilpju faktisko ledus stāvokli un meteroloģiskās prognozes, Valkas novada pašvaldības izpilddirektors ir izdevis rīkojumu par publisko ūdenstilpju nedrošā ledus laika periodu Valkas novadā no šodienas.

Aizliegums neattiecas uz zemledus makšķerniekiem, kas ir nodrošināti ar drošības līdzekļiem, proti, sertificētu drošības kombinezonu, apavu radzēm, glābšanās pīķiem (nagiem, radzēm), vergu (ledus biezuma un izturības noteikšanai) un glābšanas auklu (virvi, līni).

  • Stājas spēkā pilnveidots regulējums par ugunsdrošības prasībām būvēm

Ar martu stājas spēkā pilnveidots regulējums attiecībā uz ugunsdrošības prasībām būvēm un būvju daļām, tostarp telpām, kas tiek izmantotas pakalpojuma sniegšanai iedzīvotājiem, piemēram, īstermiņa īrei tūristiem.

  • Maina finanšu nodrošinājuma iesniegšanas kārtību Valsts vides dienestā

Sākot ar šodienu, atkritumu apsaimniekotājiem finanšu nodrošinājums būs jāiesniedz Valsts vides dienesta (VVD) e-pakalpojumu portālā.

Atkritumu apsaimniekotājiem būs nepieciešams ievadīt finanšu nodrošinājuma datus, proti, finanšu nodrošinājuma izsniedzēju, apmēru, darbības termiņu, dokumenta veidu un numuru. VVD norāda, ka garantijas vēstulei vai apdrošināšanas polisei ir jābūt parakstītai no kredītiestādes vai apdrošinātāja puses.

  • Bauskas novadā mainās vairāku reģionālo autobusu pieturu nosaukumi un maršruti

Bauskas novadā no šodienas mainās vairāku reģionālo autobusu pieturu nosaukumi un maršruti, informē Autotransporta direkcija (ATD).

Direkcijā norāda, ka izmaiņas stājas spēkā četros reģionālo autobusu maršrutos Bauskas novadā - maršrutā Bauska-Viesturi, Bauska-Strēlnieks, Bauska-Uzvara-Pāce un Bauska-Pilsrundāle-Vairogs-Bērstele-Svitene-Pilsrundāle-Bauska. Tādējādi pasažieriem jāseko līdzi jaunajiem reisu sākšanas laikiem, kā arī papildu tam četrām pieturām Bauskas novadā ir precizēti nosaukumi.

  • Mazajiem tirgotājiem pienāksies lielāka maksa par katru pieņemto depozīta iepakojumu

No šodienas iepakojuma depozīta manuālajiem puntkiem un tirgotājiem, kuru tirdzniecības vietās ir izvietoti taromātu mazie modeļi, apsaimniekošanas maksa pieaugs par attiecīgi 28% un 54%, informē SIA "Depozīta iepakojuma operators" (DIO).

Kompānijā atzīmē, ka, noslēdzoties depozīta sistēmas apsaimniekošanas maksas funkcionālajam auditam, ir izstrādāts jauns apsaimniekošanas maksas aprēķina modelis, kas paredz, ka no šodienas mazajiem tirgotājiem un mazo taromātu turētājiem Latvijā pienāksies lielāka maksa par katru pieņemto depozīta iepakojumu. Taču apsaimniekošanas maksas izmaiņas skars visa veida depozīta punktus, tostarp maksa arī samazināsies.

  • Paaugstina akcīzes nodokļa likmes tabakai un alkoholam

No šodienas paaugstinās akcīzes nodokļa likmi alkoholiskajiem dzērieniem, tabakas izstrādājumiem, elektroniskajās smēķēšanas ierīcēs izmantojamam šķidrumam, elektroniskajās smēķēšanas ierīcēs izmantojamā šķidruma sagatavošanas sastāvdaļām, tabakas aizstājējproduktiem.

  • Vairākās vietās Latvijā pieaug komunālie maksājumi

Sākot ar 1. martu, vairākās vietās Latvijā pieaugs komunālie rēķini. Precīzāk atsevišķās apdzīvotās vietās pieaugs maksa par ūdenssaimniecības pakalpojumiem un apkuri. Vairāk lasiet šeit.