Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

ST: Baltvijas valstu nostāja par drošību izraisa starptautisku cieņu

© Mārtiņš Zilgalvis / F64

Vēl pavisam nesen Baltijas valstu izteiktās bažas par ģeopolitisko situāciju reģionā un pasaules tiesiskās kārtības apdraudējumiem starptautiskā sabiedrība uzskatīja par pārspīlētiem, taču pašlaik valsts konsekventā un principiālā nostāja izraisa starptautisku cieņu un uzmanību, apgalvo Satversmes tiesas (ST) priekšsēdētājs Aldis Laviņš.

ST aģentūru LETA informēja, ka šodien Rīgā norisinājās ceturtā trīspusējā sadarbības sanāksme, kurā piedalījās ST, Lietuvas Konstitucionālās tiesas un Igaunijas Augstākās tiesas tiesneši. Tās laikā rīkotajās darba sesijās tiesneši uzstājās ar priekšlasījumiem par procesuālajām garantijām, kas izriet no tiesībām uz taisnīgu tiesu, valsts valodas konstitucionālo aizsardzību, kā arī tiesu aktuālo judikatūru.

ST priekšsēdētājs sanāksmes atklāšanas uzrunā uzsvēra konstitucionālo tiesu daudzpusējās sadarbības nozīmi tiesiskuma aizsardzībā gan reģionālā, gan globālā mērogā. Viņš norādīja, ka Baltijas valstis ir gatavas sniegt nozīmīgu ieguldījumu tiesiskuma aizsardzībā Eiropas mērogā.

Valstu kopīgais vēsturiskais mantojums ir iemācījis, cik svarīga ir Baltijas valstu sadarbība. Tās trūkums pagājušā gadsimta pirmajā pusē padarīja mūsu kopīgās vērtības neaizsargātas, savukārt kopīga un saskaņota rīcība gadsimta nogalē un mūsdienās mūs stiprina.

Baltijas valstu tautām ir spēcīga vienota reģionālā apziņa, kuras pamatā ir nacionālās identitātes izjūta, alkas pēc brīvības un tiesiskuma. Līdz ar to mūsu reģionālās sadarbības pamatā ir ne tikai kopīgas intereses, bet arī dziļi iesakņojušās vērtības.