Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā

Solvita Aboltiņa kļūs par Latvijas vēstnieci Nīderlandē

© Gints Ivuškāns/f64

Līdzšinējā Latvijas vēstniece Itālijā Solvita Āboltiņa savas darba gaitas turpinās kā vēstniece Nīderlandē.

Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs viņai šodien Rīgas pilī pasniedzis akreditācijas vēstuli, aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijā (ĀM). Āboltiņa par vēstnieci Nīderlandē strādās līdzšinējās vēstnieces Aigas Liepiņas vietā.

Tikmēr vēstnieces Itālijā amatā stāsies Elita Gavele, kura kopš 2020.gada septembra ir Latvijas speciālo uzdevumu vēstniece diasporas jautājumos.

Āboltiņa karjeru diplomātiskajā dienestā sāka 1993.gadā Konsulārajā departamentā, 1994.gadā kļūstot par Konsulārā departamenta direktori. Āboltiņa ir bijusi ĀM Plānošanas grupas padomniece un Eiropas departamenta direktore. Kopš 2018.gada augusta Āboltiņa bija Latvijas vēstniece Itālijā un pastāvīgā pārstāve ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācijā. Viņa pildījusi nerezidējošās vēstnieces pienākumus Maltā, Sanmarīno un Albānijā.

Āboltiņa ir tikusi vairākkārt ievēlēta Saeimā, kur pildīja gan Juridiskās komisijas vadītājas pienākumus, gan bijusi Saeimas priekšsēdētāja biedre un 10. un 11.Saeimas priekšsēdētāja. No 2004.gada līdz 2006.gadam Āboltiņa bija tieslietu ministre.

Vēstniece ieguvusi augstāko izglītību tiesību zinātnēs Latvijas Universitātes Juridiskajā fakultātē.

Tikmēr Gavele karjeru diplomātiskajā dienestā sāka 1991.gadā Latvijas vēstniecībā Lietuvā. Viņa ir vadījusi ĀM Informācijas departamentu, bijusi 1.sekretāre Latvijas vēstniecībā Krievijā, padomniece ĀM Plānošanas grupā un Valsts sekretāra birojā, kā arī vadījusi bijušā ārlietu ministra Arta Pabrika (LA) biroju.

Gavele bijusi Latvijas vēstniece Gruzijā un nerezidējošā vēstniece Armēnijā. Pēc tam diplomāte pildīja Latvijas vēstnieka pienākumus Izraēlā.

Vēstniece ieguvusi maģistra grādu Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā.