Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Iztiesās krimināllietu par Bunkus slepkavības organizatora nošaušanu

© pixabay.com

Rīgas apgabaltiesa 29.maijā plkst.13 plāno sākt skatīt krimināllietu, kurā par administratora Mārtiņa Bunkus slepkavības iespējamā organizatora Genādija Vaļagina nošaušanu apsūdzēti divi Lietuvas pilsoņi, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Iepriekš Rīgas pilsētas tiesa Pārdaugavā abiem vīriešiem par 2022.gadā 11.martā Pļavnieku mikrorajonā, Rīgā, pastrādāto slepkavību piesprieda 17 un 16 gadus cietumā. Spriedums tika pārsūdzēts.

Pirmās instances tiesa abiem apsūdzētajiem arī piemēroja probācijas uzraudzību uz diviem gadiem. Šādus sodus minētajā apmērā tiesas debatēs lūdza piespriest valsts apsūdzības uzturētājs.

Slepkavība notika pie grilbāra "Ugolok" Brāļu Kaudzīšu ielā. Abi Lietuvas un vēl kāda kriminālprocesā nenoskaidrota persona ar "Chrysler" markas automašīnu piebrauca pie grilbāra, kurā tobrīd atradās Vaļagins. Savukārt vēl kāda pirmstiesas kriminālprocesā nenoskaidrota persona novietoja "Opel" markas automašīnu ielas pretējā pusē, lai nepieciešamības gadījumā nodrošinātu rezerves transportu.

Kad Vaļagins izgāja no grilbāra un iekāpa savā automašīnā, viens no apsūdzētajiem - automašīnas "Chrysler" vadītājs - piebrauca Vaļagina automašīnas aizmugurē, nobloķējot izbraukšanu. Tad nenoskaidrotā persona, kura atradās automašīnā "Chrysler", ar Kalašņikova konstrukcijas triecienšauteni "AK" izdarīja vismaz septiņus šāvienus pa Vaļagina automašīnu.

Otrs apsūdzētais, kurš atradās automašīnā "Chrysler", pieskrēja pie Vaļagina automašīnas un caur priekšējo pasažieru durvju stiklu ar pārveidotu Makarova konstrukcijas pistoli "ПМ" izdarīja vismaz trīs šāvienus Vaļagina virzienā. Šāvienu rezultātā Vaļagins izkrita no automašīnas, pēc kā otrs apsūdzētais viņam pieskrēja klāt un iešāva galvā.

Pēc tam apsūdzētie kopā ar abām nenoskaidrotajām personām aizbrauca uz meža masīvu Ropažu novadā, kur sadedzināja slepkavībā izmantoto automašīnu "Chrysler".

Vienu apsūdzēto Ropažu pašvaldības policija aizturēja jau slepkavības dienā, bet otru Valsts policija aizturēja 2022.gada 29.augustā. Abiem kā drošības līdzeklis piemērots apcietinājums.

Abas personas tiek apsūdzētas par slepkavību organizētā grupā, kā arī šaujamieroču un munīcijas nēsāšanu un pārvadāšanu bez atļaujas organizētā grupā.

Abi apsūdzētiem ir iepriekš tiesāti par dažādu noziegumu izdarīšanu gan Lietuvā, gan citās Eiropas Savienības valstīs.

Uz apsūdzēto sola sēdušies slepkavības izpildītāji, bet, lai noskaidrotu pārējās Vaļagina slepkavībā iesaistītās personas, no šī kriminālprocesa pirmstiesas procesa laikā atsevišķā lietvedībā izdalīts jauns kriminālprocess, kas ir nosūtīts Valsts policijai izmeklēšanas turpināšanai.

Tiesa morālā kaitējuma kompensācijas apmierināja daļēji, nosakot, ka apsūdzētajiem kopumā jāsamaksā cietušajiem 65 000 eiro. Apsūdzētie jau iepriekš cietušajiem samaksājuši 30 000 eiro.

Aģentūras LETA arhīvs liecina, ka Vaļagins savulaik tika notiesāts tā dēvētā Haritonova grupējuma lietā. Augstākā tiesa 1998.gadā Vaļaginam piesprieda 6,5 gadus cietumā ar mantas konfiskāciju, apcietinājuma laikā ieskaitot jau izciesto apgabaltiesas piespriesto soda laiku - trīs gadus.

No apcietinājuma viņu atbrīvoja 2000.gadā jeb nepilnu gadu pirms soda termiņa beigām.

Vaļagins tika atzīts par vainīgu un notiesāts pēc Kriminālkodeksa pantiem par organizētas grupas izveidošanu vai piedalīšanos tajā izspiešanas nolūkā un par ķīlnieka sagrābšanu, ja tas saistīts ar draudiem noslepkavot, nodarīt miesas bojājumus vai tālāk aizturēt šo personu nolūkā piespiest izdarīt kādu darbību vai atturēties no tās, kas ir noteikums ķīlnieka atbrīvošanai.

Vaļaginu bija plānots apsūdzēt administratora Bunkus slepkavības krimināllietā kā uzbrukuma organizatoru, taču līdz tiesvedības procesa uzsākšanai tika nošauts viņš pats.