Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Rosina indeksēt visu pensiju apmēru

© Dmitrijs Suļžics / F64

Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) rosina veikt grozījumus likumā par valsts pensijām, lai no šī gada indeksētu visu pensiju apmēru, ievērojot inflāciju un algu indeksu valstī, aģentūru LETA informēja ZZS. Šobrīd lielākajām pensijām indeksē daļu pensijas.

Partijas vadītā Labklājības ministrija aplēsusi, ka šajā gadā visu pensiju indeksācijai papildus būs nepieciešami 7,2 miljoni eiro, bet 2025.gadā - 35,9 miljoni eiro.

Likums par valsts pensijām šobrīd nosaka, ka valsts pensijas vai tās daļas apmēru, kas nepārsniedz 50% no iepriekšējā kalendārā gada vidējās apdrošināšanas iemaksu algas valstī, pārskata 1.oktobrī, ņemot vērā faktisko patēriņa cenu indeksu un 50% no algas reālā pieauguma procentiem. Politiski represētām personām, I grupas invalīdiem un Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībniekiem pārskata visu pensijas apmēru. Šobrīd ceturtajai daļai pensiju saņēmēju indeksē tikai daļu pensijas, norāda ZZS.

Līdztekus pensiju indeksācijas pilnveidošanai labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS) aicina likumā noteikt, ka līdz 1990.gada 31.decembrim Latvijas pilsoņiem apdrošināšanas stāžā ieskaita Latvijas teritorijā uzkrātos darba un tam pielīdzinātos periodus, ja vismaz 20 gadi Latvijā uzkrāti pēc 1996.gada 1.janvāra.

ZZS ar savu piedāvājumu nākamnedēļ plāno iepazīstināt koalīcijas partnerus. Pēc partijas sniegtās informācijas, Auguļa sagatavotie priekšlikumi likumā grozījumiem ir atbalstīti Senioru lietu padomē, kurā piedalījās Latvijas Pensionāru federācijas, Rīgas aktīvo senioru alianses un Latvijas senioru kopienu apvienības pārstāvji.

Pagājušajā gadā kā viens no rīcības variantiem no Auguļa puses izskanēja arī iespēja pensiju indeksāciju veikt divas reizes gadā.