Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā

BVKB amatpersona: SIA “Velve” maldina sabiedrību

© Dāvis Ūlands / F64

Būvniecības valsts kontroles biroja (BVKB) Būvniecības kontroles departamenta direktors Māris Demme 2024. gada 16. februāra TV3 ziņu raidījumā plkst. 20.05 norādīja, ka SIA “Velve” maldina sabiedrību un ka birojs aicina SIA “Velve” neizplatīt nekorektu informāciju.

Vienlaikus uzņēmumam šīs nedēļas diskusiju karstumā nu jāskaidrojas arī ar Būvniecības valsts kontroles biroju. “Velve” šonedēļ izplatīja paziņojumu, ka birojs pēc iepazīšanās ar Stradiņa slimnīcas inženiertīklu risinājumu būvprojekta auditu secinājis, ka dokumentācija ir nekvalitatīva un neatbilst normatīvo aktu regulējumam. Valsts iestādē gan pauž - tie esot maldi.

BVKB Būvniecības kontroles departamenta direktors Māris Demme sacīja: "Šādu informāciju mēs apstiprināt nevaram, jo neesam pēc būtības vērtējuši šo būvprojekta audita atzinumu. Esam arī nosūtījuši informāciju SIA "Velve" ar lūgumu šādu nekorektu informāciju neizplatīt. Šobrīd redzam, ka starp būvniecības procesa dalībniekiem ir izveidojies strīds, un redzam to, ka mēs šādus strīdus atrisināt nevaram."

Birojā arī uzsver, tā kompetencē ir vērtēt tikai būvdarbu atbilstību projektam, nevis paša projekta kvalitāti. Birojs līdz šim topošajā Stradiņu korpusā veicis 11 pārbaudes, un to laikā būtiskas neatbilstības, tostarp atkāpes no būvprojekta, neesot konstatētas.

Stradiņa slimnīca jau informēja, ka SIA “Velve” izplata maldīgus paziņojumus, no kuriem rodas iespaids, ka BVKB ir devis atzinumu vai secinājumu, ka projektā it kā konstatētas būtiskas nepilnības. Tā tas nav.

Stradiņa slimnīca ir saņēmusi BVKB vēstuli, kurā norādīts, ka BVKB nav kompetences vērtēt Stradiņa slimnīcas tiesiskās attiecības ar SIA “Velve”, bet kurā tas lūdz Stradiņa slimnīcu izvērtēt konkrēto, SIA “Velve” apmaksātā un SIA “Livland Group” veiktā audita par vienu konkrētu projekta aspektu atbilstību rezultātus.

Stradiņa slimnīca vērš uzmanību uz faktu, ka esošajā situācijā ir tikušas veiktas un noteikti tiks veiktas vēl daudzas un dažādas ekspertīzes, bet jāatgādina, ka pilnu būvprojekta ekspertīzi ir veicis akreditēts inženieru birojs “CMB”, atzīstot projektu par atbilstošu normatīvajiem aktiem - projekts vērtēts arī iepirkuma procesā, un bez šāda izvērtējuma un pozitīva atzinuma vispār nebūtu iespējams uzsākt būvniecību.