Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā noritēs izstāde “Karalienes virtuves”

© Publicitātes attēls

No 2. marta līdz 19. maijam LNMM galvenās ēkas 4. stāva un Kupola zālē (Rīgā, Jaņa Rozentāla laukumā 1) noritēs AIJAS JURJĀNES gleznu un zīmējumu izstāde “Karalienes virtuves”.

Aija Jurjāne (1944-2015) ir savdabīga Latvijas laikmetīgās glezniecības pārstāve, kuras veikums jaunākajai paaudzei un plašākai publikai palicis mazāk zināms. Viņu varētu dēvēt par vienu no pirmajām maigajām balsīm feminisma ideju laukā Latvijas mākslā. Visu mūžu Aijas glezniecības virstēma bija viņas ģimene un ar ģimenes dzīvi saistītā ikdiena.

Izstādes konceptuālo rāmi veido septiņas dažādas virtuves - ideju un fiziskās telpas, kas harmoniski transformējas viena otrā, risinot stāstu par Aiju Jurjāni kā trīs bērnu mammu, kā skolotāju un mācekli, kā sievu un sievieti, kas nenovērsās no novecošanas procesa, bet, tieši pretēji, iekļāva to mākslas darbos.

Aija Jurjāne ir mūsdienām neparasti jauneklīga, asprātīga māksliniece, kura ir gleznojusi tā, it kā būtu apzinājusies, ka līdz galam viņu sapratīs vien kāds nākotnes skatītājs - mēs.