Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Rosinās veidot jaunu valsts investīciju programmu pašvaldību atbalstam

© Romāns Kokšarovs / F64

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV) rosinās veidot jaunu valsts investīciju programmu pašvaldību atbalstam.

Ministre intervijā Latvijas Radio atzīmēja, ka iedzīvotāju skaits samazinās visā Latvijā, bet īpaši strauji tas notiek laukos, tāpēc virkne reformu ir neizbēgamas, taču valstij ir jāmeklē iespējas, kā reģionus šajās pārmaiņās atbalstīt.

Šajos nolūkos Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija piedāvā veidot investīciju programmu, no kuras, piemēram, finansētu jaunu skolu būvniecību Pierīga, skolu rekonstrukcijas, dabaszinātņu kabinetu izveidi, ceļu sakārtošanu un skolēnu autobusus.

Bērziņas skatījumā, tai būtu jābūt ikgadējai valsts investīciju programmai, kuru sāktu ar nākamo gadu. Politiķe lēš, ka sākotnēji programmai būtu jāparedz 75 miljoni eiro.

Ministre uzsvēra, ka šogad pašvaldībām ir objektīvas grūtības izstrādāt sabalansētus budžetus, tāpēc viņa cer, ka pašvaldību jautājums būs viens no prioritārajiem nākamā gada budžetā.

Savukārt runājot par "Latvijas pasta" nodaļu iespējamo slēgšanu reģionos, Bērziņa atzīmēja, ka ir iecere, ka pasta pakalpojumus daļēji varētu sniegt pašvaldību vienotajos klientu apkalpošanas centros, kuru izveidi finansējusi valsts.

Politiķe informēja, ka šodien premjeres Evikas Siliņas (JV) vadībā plānota tikšanās ar Vidzemes, Rīgas un Pierīgas pašvaldībām, lai spriestu, kā risināt problēmas, kas rodas līdz ar plānotajām skolu tīkla reformām. Vēlāk šādas tikšanās plānotas arī ar citiem plānošanas reģioniem.