Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā

Prokurors pārsūdz attaisnojošo spriedumu lietā pret Bondaru un viņa sievu

© Ģirts Ozoliņš/MN

Prokurors ir iesniedzis apelācijas protestu par Rīgas pilsētas tiesas Vidzemes priekšpilsētā spriedumu, ar kuru bijušais Saeimas deputāts Mārtiņš Bondars un viņa sieva Ieva Bondare pilnībā tika attaisnoti apsūdzībās par iespējamu dokumentu viltošanu, skaidro tiesa.

Tagad lieta būs jāskata Rīgas apgabaltiesā. Lieta tiesā jau ir saņemta, bet lietas izskatīšanas datums vēl nav ieplānots.

Prokuratūras ieskatā, Bondars, viņa sieva un nu jau mūžībā aizgājusī zvērināta notāre Līga Eglīte mantkārīgā nolūkā personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās viltoja un izmantoja viltotu dokumentu, radot būtisku kaitējumu prasītāja ar likumu aizsargātām interesēm.

Par šādu nodarījumu paredzēts sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem, ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, ar probācijas uzraudzību, ar sabiedrisko darbu vai ar naudas sodu.

Krimināllieta saistīta ar lietu par Bondara līgumu ar sievu, kas garantēja ģimenes mājas neatņemšanu lietā par zaudējumu nodarīšanu viņa savulaik vadītajai "Latvijas Krājbankai".

Pašlaik jau ir stājies spēkā spriedums par 15 miljonu eiro piedziņu no "Latvijas krājbankas" bijušās valdes, tai skaitā arī Bondara, kurš gan to uzskata par politisku vēršanos pret viņu.

"Latvijas krājbankā" 2011.gada nogalē tika konstatēts ap 100 miljonu latu (aptuveni 142 miljonu eiro) līdzekļu iztrūkums, bet jau tā paša gada 23.decembrī Rīgas apgabaltiesa "Latvijas krājbanku" pasludināja par maksātnespējīgu. Ņemot vērā līdzekļu iztrūkumu, Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padome nolēma apturēt visu "Latvijas krājbankas" finanšu pakalpojumu sniegšanu.

Pret notāri Eglīti kriminālprocesā tika konstatēts likumā paredzētais pamats viņas saukšanai pie kriminālatbildības, bet, ņemot vērā, ka Eglīte ir mirusi, kriminālprocess pret viņu izbeigts daļā.

Bondars iepriekš paudis nostāju, ka nav vainīgs, neko nepareizi nav izdarījis un likumu neesot pārkāpis.