Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Koalīcija nav vienojusies par termiņu skolu tīkla reformai

© Romāns Kokšarovs / F64

Koalīcijai būtu jāvienojas par termiņu, kad visām pašvaldībām jānonāk līdz skolu jaunā finansēšanas modeļa ieviešanai, šodien pēc tikšanās ar Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakciju sacīja izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (JV).

ZZS daļējo iebildumu pret reformu dēļ par tās ieviešanu tiks turpināts runāt koalīcijas sanāksmē pirmdien, 12.februārī.

Abu pušu kopīgajā preses pasākumā pēc sarunas izglītības ministre atkārtoti apliecināja, ka tās pašvaldības, kuras šogad brīvprātīgi nepievienosies skolu tīkla reformai, šogad varēs palikt esošajā finansēšanas modelī.

Atbildot uz jautājumu, kad attiecīgie nosacījumi par skolēnu skaitu varētu kļūt obligāti jeb sasaistīti ar finansējuma saņemšanu, Čakša skaidroja, ka pašlaik vienošanās par termiņu nav. Vaicāts, vai ZZS varētu piekrist ar laiku ieviest šādu obligātu, ar finansējuma saņemšanu sasaistītu pieeju, ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Harijs Rokpelnis šādu "teorētisku iespēju" neizslēdza.

"Jābūt termiņam, kurā visas pašvaldības nonāk līdz šim jaunajam finansēšanas modelim, kas dod ieguvumus - skolotāju atalgojuma pieaugumu, vairāk atbalsta personāla un citus, kas virza uz augstāku kvalitāti. (..) Šogad tas ir brīvprātīgi, bet mums jāvienojas, kādā laika posmā mēs virzāmies uz šo [kā nosacījumu]," skaidroja izglītības ministre.

Čakša pieļāva, ka sākotnēji varētu vienoties par pārejas periodu, kas ļautu uz pieņemšanu virzīt nepieciešamos likuma grozījumus.

Ministre arī norādīja, ka svarīgi ir reģioniem sniegt pārskatāmu informāciju, kā valdība jeb vairāki sektori kopā palīdzēs šīs reformas ieviešanā.

Rokpelnis norādīja, ka paralēli Latvijas Pašvaldību savienība sarunā ar ZZS ir iezīmējusi vairākus tai būtiskus risināmus jautājumus, bet redzēs, vai ierobežotā laika posmā izdosies tiem visiem pieķerties. Runa ir, piemēram, par kritērijiem pierobežu pašvaldībām. Tāpat arī par profesionālo izglītību, bet nav vēl zināms, vai to varēs risināt skolu tīkla jautājuma kontekstā.

Jau ziņots, ka pēc šodienas abu pušu sarunas, ZZS norādot uz vēl neatrisinātiem jautājumiem, sarunas par skolu tīkla reformu turpināsies koalīcijas līmenī.