Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Augulis iestājas par lielākām pensijām pensionāriem

© Oksana Džadana/F64

Pagājušā gada beigās Latvijā vecuma pensijas saņēma 437 374 cilvēki, vidējais piešķirtais pensijas apmērs kopā ar piemaksu bija 563 eiro, pensionāra vidējais vecums bija 74,4 gadi.

Šādi skaitļi tika minēti Senioru lietu padomes sēdē, kas labklājības ministra Ulda Auguļa vadībā notika ceturtdien. 25.janvārī.

Runājot par aktualitātēm pensiju jomā, ministrijas eksperti uzsvēra, ka pērn 43 procenti pensionāru saņēma 500 līdz 1000 eiro lietu pensiju, 34 procenti - 350 līdz 500 eiro lielu pensiju. Septiņi procenti pensionāru saņēma pensiju, kas bija lielāka par 1000 eiro. Taču liels ir valsts minimālās pensijas saņēmēju skaits, kas pērn bija 16 procenti no visiem vecuma pensionāriem.

Sēdes dalībnieki bija vienisprātis, ka pensiju indeksācija divreiz gadā neuzlabotu pensionāru finansiālo situāciju, tāpēc aicināja ministriju pilnveidot jau esošo pensiju indeksācijas kārtību.

Labklājības ministrs Uldis Augulis uzsvēra, ka iestājas par to, ka tiek indeksēts viss pensijas apmērs, ņemot vērā inflāciju un noteiktos algas reālā pieauguma procentus. Ja to izdotos ieviest jau šogad, tad no sociālā budžeta papildus tas prasītu 6,9 miljonus eiro, bet nākamgad - 27,9 miljonus eiro.

Labklājības ministrs Uldis Augulis uzsver, ka "pensiju indeksācijas mērķis ir panākt to vērtības nezaudēšanu inflācijas dēļ, tādēļ manā ieskatā indeksēt nepieciešams visu pensiju nevis tikai tās daļu. Par šādu pieeju mums bija vienprātīgs viedoklis ar seniorus pārstāvošajām organizācijām. Esmu gatavs to virzīt sarunām valdībā, lai izmaiņas indeksācijā piemērotu jau ar šī gada oktobri."