Trešdiena, 1.maijs

redeem Ziedonis

arrow_right_alt Latvijā

Repše: Jānodrošina, lai katram zemessargam mājās ir nopietns bruņojums

© Ekrānšāviņš

Nepieciešams strādāt pie tā, lai katram zemessargam mājās ir nopietns bruņojums un apdraudējuma brīdī spētu ātri reaģēt, TV24 raidījumā “Kārtības rullis” savu viedokli par civilo aizsardzību pauda Latvijas ministru prezidents (2002-2004) un viens no LNNK dibinātājiem Einars Repše.

“Es aicinu mūsu militārpersonas, kuru vidū ir ļoti daudz patriotu un ļoti daudz gudru cilvēku, patiešām pārdomāt dažādus reakcijas variantus, scenārijus un būt gataviem. To, man liekas, pat Napoleons savā laikā mācīja, ka, tā saucamā, iepriekšējā pārdomāšana ir ļoti būtiska,” vērīgiem aicina būt politiķis.

“Jāsaka, ka ir arī lietas, ko mēs esam pagātnē ne tik labi izdarījuši. Kaut vai tā pati Zemessardze. Vai mums šobrīd ir visiem zemessargiem mājās nopietns bruņojums, munīcija un ekipējums? Es izteikšu aizdomas, ka nav. Katram šveicietim, kas ir dienējis armijā, un tādu tur ir gandrīz 100% visi vīrieši, ir mājās automāts, divas aptveres, uzkabe. Mums arī zemessargi tomēr ir izgājuši visas komisijas, nedaudz sagatavoti, cits labāk, cits ne tik labi, visiem vajadzētu būtu ļoti nopietni bruņotiem,” uzskata E. Repše.

Bijušais premjers par kļūdu uzskata zemessardzes atbruņišanu: “Jā, es zinu, mednieki uztraucās un protestēja, ka bija malumedības, šāva ar kalašņikoviem zvērus mežā, bet tomēr šobrīd tā interese, lai mēs būtu patiešām decentralizēti bruņota tauta un gatava aizsargāties, ir augstāka par atsevišķām malumednieku problēmām. Un savā laikā tie ieroči zemessardzei tika atņemti, samesti kaudzēs, sapūdēti. Es redzēju noliktavās, kā tie tika tiešām kastēs samesti un glabāti, tas nebija labs skats. Protams, tagad ir modernāki ieroči, tagad ir rietumu automātiskie ieroči, bet būtu svarīgi, lai tie ir pieejami patiešām decentralizēti zemessargiem. Viņiem katram ir zināms, kur viņiem ir jāierodas un kas jādara, ja nevar ierasties.”

Lai arī zināms, ka ir zemessagi, kuriem atļaut mājās turēt ierosi, E. Repše uzstāj, ka šāda atļauja būtu neieciešama visiem. “Šveice 200 gadu dzīvo mierā. Jā, viņiem ir kalni, un tur nav tik viegli ar tanku izbraukt cauri. Viņi dzīvo mierā, bet tai pat laikā katram mājās ir automāts. Katrs Šveices vīrietis iet regulāri karadienestā uz pāris mēnešiem, un ir milzīgs negods no tā izvairīties. Viņi ir gatavi. Šveices valdība dara visu, lai pierunātu cilvēkus privāti iegādāties vēl papildus ieročus. Un tāpēc viņi dzīvo un dzīvos mierā. Mēs ko darām? Jūs iedomājieties traģisko situāciju, es pats biju aktīvs zemessargs pirms pāris gadiem un zinu, ka zemessardzes kolēģi, lai iegūtu labu snaipera ieroci savā īpašumā, gāja uz medību biedrību, izgāja medību kursus, ieguva mednieku licenci, lai varētu nopirkt snaipera ieroci dzimtenes aizstāvības nolūkos. Tā ir pilnīgi absurda, nenormāla situācija. Viņi par savu naudu bija gatavi. Viņiem vajadzētu palīdzēt iegādāties labus snaiperieročus - tie ir sagatavoti, motivēti zemessargi!” uzskata bijušais premjers.