Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Eksperts atklāj, kāds bija Zelenska vizītes mērķis Latvijā

© Ģirts Ozoliņš/MN

Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska vizītes mērķis bija pateikties Latvijai par atbalstu Ukrainai karā pret agresorvalsti Krieviju, pauda Ģeopolitikas pētījumu centra direktors Māris Andžāns.

Eksperta ieskatā, Zelenska mērķis bija arī atgādināt, ka atbalsts būs nepieciešams, iespējams, vēl ilgu laiku. Andžāns pieļāva, ka Ukrainas prezidents negaida Ukrainas vajadzību mērogam atbilstošu ievērojamu praktisku atbalstu no Baltijas valstīm pēc vizītēm Latvijā, Lietuvā un Igaunijā, lai gan Baltijas valstis ir līderes atbalstā attiecībā pret iekšzemes kopproduktu, tomēr to nevar salīdzināt ar atbalstu, ko var sniegt lielvaras, piemēram, ASV vai Vācija.

"Citas vizītes Zelenskim ir bijušas daudz svarīgākas, piemēram, pērn Ukrainas prezidents apmeklēja ASV, kur mēģināja pārliecināt republikāņus par palīdzības sniegšanu. Var pieminēt arī pagājušā gadā notikušo Argentīnas prezidenta inaugurācijas pasākumu, kurā Zelenskis tiešā vārda nozīmē bija iedzinis stūrī Ungārijas premjerministru Viktoru Orbānu. Baltijas valstis ir starp pēdējām vietām pasaulē, kuras Zelenskim būtu jāpārliecina par atbalstu, tāpēc es Ukrainas prezidenta apmeklējumu vērtēju kā pateicības vizīti un simbolisku žestu," sacīja Andžāns.

Taujāts, vai Ukrainas prezidenta vizītes Baltijas valstīs nebija arī mēģinājums uzrunāt starptautisko sabiedrību, lai panāktu, piemēram, Eiropadomes labvēlīgu lēmumu par finansiālā atbalsta pakotni Ukrainai, Ģeopolitikas pētījumu centra direktors norādīja, ka tas ir maz ticams, jo no Ukrainas ziņas starptautiskajai sabiedrībai pastāvīgi tiek nodotas daudzos un dažādos veidos.

"Zelenskis un citas Ukrainas amatpersonas sniedz daudzas intervijas. Manuprāt, telpa ar viedokļiem no Ukrainas ir piesātināta. Nevar arī teikt, ka Zelenskis vizītes laikā Latvijā nāca klajā ar kādiem fundamentāli jauniem vēstījumiem. Ukrainas prezidents vairākkārt ir uzsvēris, ka, ja neapstādinās Krieviju Ukrainā, tad citas Krievijas kaimiņvalstis var būt nākamās. Bieži vien mēs mēdzam pārspīlēt šādu vizīšu praktisko nozīmību," uzsvēra Andžāns.

LETA jau rakstīja, ka ceturtdien, 11.janvārī, Latvijā oficiālā vizītē ieradās Ukrainas prezidents, kurš tikās ar valsts augstākajām amatpersonām - Valsts prezidentu Edgaru Rinkēviču, Ministru prezidenti Eviku Siliņu (JV) un Saeimas priekšsēdētāju Daigu Mieriņu (ZZS).

Rinkēvičs kopīgajā preses konferencē ar Zelenski izziņoja Latvijas jauno atbalsta pakotni Ukrainai, kas ietver arī munīciju, haubices, 155 milimetru artilērijas munīciju, prettanku ieročus, pretgaisa aizsardzības raķetes, mīnmetējus, visurgājējus, rokas granātas, helikopterus, bezpilota lidaparātus, ģeneratorus, sakaru ierīces un individuālo ziemas ekipējumu un raķetes.

Latvijas Aizsardzības ministrija aģentūru LETA iepriekš informēja, ka jau tuvākajā laikā Ukrainai tiks piegādātas arī Latvijā ražotās lidmašīnas "Tarragon" un informācijas tehnoloģiju iekārtas. Tāpat atbalsta sūtījumā būs iekļauti 155 milimetru artilērijas lādiņi, 120 milimetru mīnmetēji, lielgabali, pretgaisa un prettanku ieroči, karavīru individuālais ekipējums un transportlīdzekļi.