Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Šogad nomedīti 300 vilki; limits izsmelts

© pixabay.com

Līdz ar atļautā limita - 300 vilku - nomedīšanu 15.decembrī ir beigusies 2023./2024.gada vilku medību sezona, aģentūru LETA informēja Valsts meža dienestā (VMD).

300 vilki bija pieļaujamais vilku nomedīšanas apjoms, kādu šosezon noteica VMD.

Šajā sezonā visvairāk vilku - 48 - ticis nomedīts Dienvidkurzemes virsmežniecībā, kam seko Centrālvidzemes virsmežniecība ar 44 nomedītiem vilkiem un Ziemeļvidzemes virsmežniecība ar 35 nomedītiem vilkiem. Vismazāk vilku - tikai 16 dzīvnieki - nomedīts Zemgales virsmežniecībā.

Kā skaidro VMD, Latvijā vilks ir īpaši aizsargājama ierobežoti izmantojama suga, kuru drīkst medīt stingri noteiktos apjomos, saglabājot labvēlīgu vilku populācijas stāvokli. Medību sezonā tiek noteikts tāds pieļaujamais nomedījamo vilku apjoms, kas neapdraud šo dzīvnieku populācijas atjaunošanos un vienlaicīgi dod iespēju medniekiem mazināt zaudējumu risku, ko plēsēju koncentrācija un to uzvedības pārmaiņas rada lauksaimniecībai.

Medību noteikumi nosaka, ka vilkus medību sezonas laikā drīkst medīt no 15.jūlija līdz noteiktā nomedīšanas apjoma sasniegšanai, bet ne ilgāk par 31.martu. Iepriekšējā vilku medību sezona noslēdzās 2023.gada 20.februārī. Šogad līdz 15.decembrim VMD saņēmis informāciju par 114 apstiprinātiem vilku uzbrukumiem, kuros cietuši - nogalināti, ievainoti vai pazuduši - 590 mājdzīvnieki.

VMD ir valsts pārvaldes iestāde, kas atrodas zemkopības ministra padotībā. Dienests uzrauga meža apsaimniekošanu un izmantošanu, medības reglamentējošo normatīvo aktu prasību ievērošanu, kā arī īsteno meža uguns apsardzību un uzkrāj informāciju par mežu un tajā notikušo mežsaimniecisko darbību, medībām un medījamiem dzīvniekiem. VMD misija ir rūpēties par atbildīgu meža apsaimniekošanu un saglabāšanu nākamajām paaudzēm.