Svētdiena, 12.maijs

redeem Ina, Ināra, Inārs, Valija

arrow_right_alt Latvijā

Salacgrīvas tilta projekta virzība uzticēta Latvijas valsts ceļiem

© Vladislavs Proškins/f64

Limbažu novada dome slēgs sadarbības līgumu, uzticot VSIA "Latvijas valsts ceļiem" (LVC) izstrādāt un vadīt iepirkuma procedūru tilta pār Salacu būvniecībai uz Tallinas šosejas (A1) Salacgrīvā, piektdien ārkārtas domes sēdē vienojās deputāti.

Domes priekšsēdētājs Dagnis Straubergs (LRA) deputātiem skaidroja, ka sadarbības līgums pašvaldībai neparedz finanšu saistības.

Pēc Satiksmes ministrijas (SM) ierosinājuma pašvaldība šoruden sagatavoja un iesniedza projekta pieteikumu Eiropas Klimata, infrastruktūras un vides izpildaģentūras (CINEA) izsludinātajā Eiropas infrastruktūras savienošanas instrumenta (EISI) Militārās mobilitātes projektu konkursā. Salacgrīvas tlta rekonstrukcija paredzēta, lai nodrošinātu tā divējādu pielietojumu - gan civilo, gan militāro.

Konkursa rezultāti būs zināmi janvārī, savukārt finansēšanas līguma parakstīšana plānota ne vēlāk kā 2024.gada jūlijā. Projekta atbalstīšanas gadījumā, pašvaldība saņems pusi no tilta būvniecībai nepieciešamā finansējuma, savukārt otru pusi līdzfinansēs Latvijas valsts.

Līdz šim pēc pašvaldības pasūtījuma ir izstrādāts un apstiprināts būvprojekts. Tas izmaksājis nepilnus 160 000 eiro, no kuriem 132 000 eiro bija dotācija no valsts. Būvprojekta realizācijai nepieciešams ap 18 miljoniem eiro, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli (PVN).

Plānots būvdarbus veikt divu būvsezonu laikā, ja tiek veiktas nekavējošas darbības un no valsts puses sniegts speciālistu atbalsts pašvaldībai, kā arī nodrošināta iespēja šo finanšu apjomu piesaistīt.

Attiecīgi LVC jāslēdz līgumu ar Limbažu novada pašvaldību par būvdarbu iepirkuma procedūru.

SM aicinājusi Limbažu novada pašvaldību izvērtēt iespēju būvprojektā paredzētā pagaidu tilta izbūvei izmantot valsts īpašumā esošos saliekamos tiltus.

Savukārt, ja EISI finansējums projektam nebūs pieejams, SM būs jāsagatavo rīkojuma projekts par tilta un tam pieguļošās ielas, kas faktiski ir Tallinas šosejas posms, pārņemšanu valsts īpašumā un alternatīvi priekšlikumi par finansējuma nodrošināšanu projekta īstenošanai, paredzot Eiropas Savienības fondu vai citu ārvalstu finanšu palīdzības instrumentu finansējuma piesaisti vai finansējuma nodrošināšanu pieejamo valsts budžeta līdzekļu ietvaros.