Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Latvijā

Savu redzējumu par pensiju indeksāciju Labklājības ministrija varētu publiskot janvārī vai februārī

© Ģirts Ozoliņš/MN

Nākamā gada janvārī vai februārī Labklājības ministrija (LM) varētu nākt ar savu redzējumu par pensiju indeksāciju, aģentūrai LETA apstiprināja Latvijas Pensionāru federācijas vadītāja Aija Barča.

Viņa norādīja, ka federācija pozitīvi vērtē līdz šim paveiktos labklājības ministra Ulda Auguļa (ZZS) darbus, izcīnot, ka piemaksu pie pensijas par apdrošināšanas stāžu līdz 1995.gada 31.decembrim saņems tie, kuriem vecuma vai invaliditātes pensija piešķirta no 2012.gada.

Šodien federācija tikās ar Auguli, un tikšanās laikā pārrunāti abu pušu priekšlikumi pensiju indeksācijai, jo risinājumi esot dažādi.

"Viens no variantiem ir, ka personām, kuras kam jau ir līdz 1996.gadam piemaksas, iespējams, varētu domāt par piemaksām par katra darba stāža gadu no 1996.gada 1.janvāra. Otrs risinājums ir bāzes pensija, kas varbūt noteikta summa. Tomēr tas ir sarežģīts jautājums, es skatos uz otro variantu, proti, ka bāzes pensija būtu kā pensija par darba stāžu no 1996.gada 1.janvāra uz priekšu, kamēr cilvēks ir strādājis," skaidroja Barča.

Pēc viņas paustā, šobrīd LM vērtē, veic nepieciešamos aprēķinus, lai varētu ieviest pensiju indeksāciju divas reizes gadā. Skaidrāks redzējums varētu būt nākamā gada pirmajos mēnešos.