Ceturtdiena, 9.maijs

redeem Einārs, Ervīns, Klāvs

arrow_right_alt Latvijā

Čakša: VISC gaida nopietnas strukturālas pārmaiņas

© Ģirts Ozoliņš/MN

Lēmums par Valsts izglītības satura centra (VISC) turpmāko darbību varētu tikt pieņemts līdz šī gada nogalei, aģentūrai LETA prognozēja izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (JV), piebilstot, ka šobrīd turpinās procesu un atbildību pārskatīšana.

Ministre atklāja, ka ir gūta skaidrība par jautājumiem, kas ir svarīgi, lai varētu virzīties tālāk, tostarp par metodiskā atbalsta grupu metodisko materiālu sagatavošanai un metodisko atbalstu pašvaldībām un direktoriem. Čakša cer, ka nākamo gadu "varēs sākt ar skaidru zīmējumu".

Vienlaikus viņa apliecināja, ka VISC saglabās sevi kā atsevišķa struktūra, taču esot svarīgi veidot "ciešu sadarbību" ar IZM, lai politikas veidotāji un rīcībpolitika strādātu vienoti.

"Ir ļoti svarīgi, lai mēs strādātu uz vienu mērķi, un tas arī ir galvenais uzdevums, kāpēc šīs pārmaiņas notiek," sacīja Čakša, apgalvojot, ka iepriekšējās vadītājas Lienes Voroņenko pārvaldībā esot bijuši vairāki sliktas pārvaldības elementi.

Čakša iepriekš pauda, ka VISC gaida "nopietnas strukturālas pārmaiņas", jo iekšējās struktūras nesakārtotība vērtējama kā "ļoti masīva". Tika uzsvērts, ka VISC nav noteiktas kārtības, kā notiek mācību līdzekļu pasūtīšana, izvērtēšana, recenzēšana un publicēšana.

VISC direktores pienākumu izpildītāja Inita Juhņēviča aģentūrai LETA atklāja, ka šāda kārtība nu ir izstrādāta, paredzot skaidras procedūras, tai skaitā attiecībā uz mācību līdzekļu izvērtēšanu, recenzēšanu, publiskošanu centra uzturētajās platformās "mape.gov.lv" un "skolo.lv". Esot arī noteikts, kā notiek mācību līdzekļu iniciēšana, kā var piesaistīt ekspertus, kā arī paredzēts, ka mācību līdzekļu recenzēšanā jāiesaista ne mazāk kā divi neatkarīgi recenzenti.

Šobrīd VISC pārskata visus mācību materiālus, lai pārliecinātos, vai nav ieviesušās kādas neprecizitātes. Līdz oktobra vidum izvērtēti veselības, vēstures un sociālo zinību, kā arī valodu materiāli - kopā vairāk nekā 600 vienības. Citu mācību priekšmetu materiālu izvērtēšana turpināsies līdz šī gada beigām.

Vienlaikus nepilnības esot konstatētas arī saistībā ar valsts pārbaudes darbu organizāciju un norisi šogad, personālvadību un iekšējā regulējuma un izstrādāto procedūru neesamību.

Jautājums par mācību materiālu izstrādi tika aktualizēts pēc skaļo rezonansi izraisījušo VISC publicēto mācību materiālu par seksuālo un reproduktīvo veselību nokļūšanas izglītības sistēmā.

Ministres ieskatā, tas bija pirmais vēstnesis par to, ka materiālu apstiprināšanā kaut kas nav kārtībā. Viņa atzīmēja - arī pirms tam vēstures, fizikas un ķīmijas skolotāji sūdzējušies, ka netiek sadzirdētas sūdzības par nepilnībām mācību materiālos, uz ko VISC vienmēr atbildējis ar noraidījumu.

LETA jau ziņoja, ka, noslēdzoties dienesta pārbaudei, pēc materiālu par seksuālo un reproduktīvo veselību nokļūšanas izglītības sistēmā tika ierosināta disciplinārlieta pret VISC vadītāju Voroņenko, kas ar izglītības un zinātnes ministres rīkojumu šobrīd atstādināta no amata uz disciplinārlietas izmeklēšanas laiku.

Voroņenko VISC vadītājas amatu atstāja 17.novembrī, līdz ar ko izbeigta arī pret viņu ierosinātā disciplinārlieta. Bijusī VISC vadītāja pievienojusies Latvijas Darba devēju konfederācijai (LDDK), ieņemot izglītības un nodarbinātības vadītājas amatu.