Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt Latvijā

Izglītības iestādes, kurās mācās VP priekšnieka Ruka bērni, saņēmušas spridzināšanas draudus

© Ekrānuzņēmums

"Spridzināšanas draudu vēstules saņēma arī manu bērnu izglītības iestādes, un kā tēvs esmu tikpat norūpējies kā pārējie vecāki," 1. novembra žurnalā "Ieva" pauž Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks.

Valsts policijai draudu vēstules nav nekas jauns. Latvijā tādas iepriekš saņēmtas gan par tirdzniecības centru, gan Centrālās stacijas spridzināšanu. Tomēr ne tādā apjomā kā šoruden.

Portāls NRA jau vēstīja, ka oktobra vidū divu dienu laikā vairākas izglītības iestādes visā Latvijā saņēma anonīmus draudu e-pastus krievu valodā. Valsts policija vērsa uzmanību, ka saņemtie e-pasti vērtējami kā zema līmeņa riska draudi un šī ir mērķtiecīga noziedzīga akcija, kuras mērķis ir destabilizēt sabiedrību un iestāžu darbu. Šī iemesla dēļ izglītības iestādes tikai aicinātas nepārtraukt darbu, tomēr virkne no tām tomēr izvēlējās veikt bērnu evakuāciju.

Valsts policijas rīcībā esošā informācija liecinot, ka draudu sūtītājs bijis viens un tas pats, turklāt šī paša noziedznieka aktivitātes esot novērotas jau apmēram pirms gada, kad arī vairākas organizācijas saņēmušas līdzīgas draudu vēstules.

Policijas rīcībā esošā informācija liecina, ka šis draudu avots darbojies ne tikai Latvijā, bet arī Polijā un ASV. Attiecīgi policija ir iedarbinājusi starptautiskās sadarbības mehānismus un tiek gaidīta informācija no "Europol" par to, vai citviet Eiropā nav fiksēta līdzīga situācija, iepriekš norādīja Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks.

Lai arī šāda tipa uzbrukumi nav tie vienkāršākie, tomēr policijai un sadarbības partneriem ir pieejami instrumenti, lai potenciāli varētu ļaundarus atklāt. Šajā gadījumā persona vai personu grupa ir ar specifiskām zināšanām informācijas tehnoloģiju jomā.