Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Alisanse vēlas hipotekārā kredīta maksājumus noteikt kā attaisnotos izdevumus

© pexels.com

Nekustamā īpašuma attīstītāju alianse (NĪAA) aicina Saeimu, lemjot par grozījumiem Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, noteikt hipotekārā kredīta maksājumus kā attaisnotos izdevumus iedzīvotāju ienākumu nodokļa (IIN) aprēķinā, finansiālo ietekmi sedzot bankām paaugstināta uzņēmuma ienākuma nodokļa veidā.

NĪAA pārstāvji aģentūrai LETA min, ka šāds risinājums būtu optimāls un saprotams gan kredītņēmējiem, gan pašām kredītiestādēm, vienlaikus nepasliktinot mājokļu kredītu pieejamību nākotnē.

Aliansē norāda, ka augsto banku aizdevumu procentu likmju ietekmē aizvien vairāk mājsaimniecību vairs nevar atļauties jaunu un energoefektīvu mājokļu iegādi. Tostarp atbilstoši nekustamo īpašumu konsultāciju kompānijas "Colliers" apkopotajai informācijai ikmēneša kredītmaksājums par divu istabu dzīvokli jaunajā projektā kopš 2022.gada jūnija, kad sākās EURIBOR kāpums, ir palielinājies par vidēji 300 eiro, savukārt ikmēneša kredītmaksājums par trīs istabu dzīvokli pieaudzis par vidēji 400 eiro.

Banku procentu likmju kāpuma dēļ ne tikai būtiski pieauguši ikmēneša procentu maksājumi par aizdevumu, bet palielinājušās arī prasības mājsaimniecību nepieciešamajam ikmēneša ienākumu līmenim.

"Lai saņemtu aizdevumu divu istabu dzīvokļa iegādei jaunajā projektā, mājsaimniecības kopējiem ikmēneša ienākumiem pašlaik jāsasniedz vismaz 2050 eiro jeb jābūt par 960 eiro lielākiem nekā 2022.gada jūnijā. Savukārt, lai saņemtu aizdevumu trīs istabu dzīvokļa iegādei jaunajā projektā, mājsaimniecībām pašlaik jāpelna vismaz 2865 eiro jeb par 1280 eiro vairāk nekā 2022.gada jūnijā. Tāpēc NĪAA biedru ieskatā atbalsta mehānismu izstrāde kredītņēmēju atbalstam ir būtiska, tomēr tā nedrīkstētu negatīvi ietekmēt mājokļu kredītu pieejamību," norāda NĪAA vadītājs Ints Dālderis

Kā optimālu risinājumu gan kredītņēmējiem, gan arī kredītiestādēm NĪAA rosina paplašināt deklarējamo attaisnoto izdevumu, no kuriem iespējams atgūt valsts pārmaksāto IIN, klāstu, iekļaujot tajos arī hipotēkārā kredīta maksājumus. Tam būtu jābūt atsevišķam attaisnoto izdevumu grozam, diferencētam atkarībā no personas ienākumu līmeņa. Tādā veidā tiktu radīts visām pusēm saprotams mehānisms un netiktu pasliktināta jauno mājokļu pieejamība.

Vienlaikus, pēc mājokļu attīstītāja "Bonava Latvija" valdes priekšsēdētāja Mareka Kļaviņa paustā, lai kompensētu radīto ietekmi uz paplašināto deklarējamo attaisnoto izdevumu klāstu, Saeimai un Finanšu ministrijai vajadzētu noteikt papildu uzņēmuma ienākuma nodokļa maksājumus kredītiestādēm, šādi iegūtos budžeta līdzekļus izmantot IIN atlaides nodrošināšanai hipotekāro kredītu maksātājiem.

Jau vēstīts, ka Saeima 9.novembrī otrajā lasījumā atbalstīja grozījumus Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, paredzot, ka valsts varētu atbalstīt tos hipotekāro kredītu ņēmējus, kuru maksājumi pārsniedz 20% no viņu ienākumiem, tomēr vienlaikus šāda kārtība neattiektos uz ģimenēm ar bērniem, kurām atbalstu varētu sniegt neatkarīgi no maksājuma lieluma attiecībā pret ienākumiem.

Gan Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai, gan arī Saeimai pie grozījumiem vēl būs jāstrādā arī trešajā, galīgajā lasījumā.

Kredītiestādei būs jāsamaksā nodeva hipotekārā kredīta ņēmējam 30% apmērā no par attiecīgo ceturksni aprēķinātajiem procentu maksājumiem, bet ne vairāk kā divus procentpunktus no periodam noteiktās procentu likmes, ievērojot, ka samazinātā procentu likme nedrīkst būt zemāka nekā sākotnējā likme.

Paredzēts, ka atbalsts tiek sniegts tiem patērētājiem, kuriem pēdējais kalendārā mēneša laikā aprēķinātais hipotekārā kredīta līguma maksājums pārsniegs 20% no patērētāja (aizņēmēja kopā ar līdzaizņēmēju) kopējiem rīcībā esošiem vidējiem mēneša neto ienākumiem pēdējo sešu mēnešu laikā.

Šo noteikumu par 20% ierobežojumu gan neattiecinās uz patērētājiem, kuriem ģimenēs uz iesnieguma iesniegšanas brīdi būs bērna gaidību laiks vai būs bērns līdz 23 gadiem ieskaitot.

Lai saņemtu atbalstu, patērētājam būs jāizpildās arī dažiem citiem kritērijiem. Atbalsts būs spēkā uz vai nu uz vienīgo hipotekārā kredīta līgumu, vai arī attiektos uz tādu nekustamo īpašumu, kur patērētājs vai kāds viņa ģimenes loceklis deklarējies un kas nav deklarēta kā papildu adrese.

Hipotekārā kredīta līgumam būs jābūt noslēgtam līdz 2023.gada 31.oktobrim un hipotekārā kredīta atlikums nevarēs pārsniegt 250 000 eiro. Patērētājam arī būs jāiesniedz iesniegums nodevas maksātājam jeb kredītiestādei par noteiktā atbalsta saņemšanu.

Grozījumi paredz atbalsta sniegšanai attiecībā uz kredītiestādēm ieviest hipotekārā kredīta ņēmēju aizsardzības nodevu.

Hipotekārā kredīta ņēmēja aizsardzības nodevu gan nepiemērotu par tiem hipotekārajiem kredītiem, kas izsniegti ar fiksētu procentu likmi visā kredīta atmaksas periodā.

Kredītiestādēm, kas būs nodevas maksātāji, plānots noteikt pienākumu sniegt atbalstu atbilstīgajiem hipotekārā kredīta ņēmējiem, samaksājot patērētājiem augstāk minēto nodevu.

NĪAA apvieno nozīmīgākos nozares dalībniekus, lai panāktu ilgtspējīgu nekustamo īpašumu nozares izaugsmi, vienoti to pārstāvētu valsts un pašvaldību līmenī, kā arī aktualizētu nekustamo īpašumu attīstītāju un investoru lomu Latvijas ekonomikā.