Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

CSDD: Pārsniegtais ātrums būtiski palielina ceļu satiksmes negadījuma seku smagumu

© Vladislavs Proškins/f64

Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) atgādina, ka daži pārsniegtie kilometri stundā būtiski ietekmē bremzēšanas ceļu un apgrūtina manevru veikšanu, aģentūru LETA informēja uzņēmuma pārstāvji.

CSDD statistikas datu apstrādes vadītājs Juris Kreicbergs uzsver, ka pārsniegtais ātrums būtiski palielina ceļu satiksmes negadījuma seku smagumu.

"Braucot ar 60 kilometriem stundā atļautā ātruma 50 kilometri stundā vietā, pārsniegtie desmit kilometri stundā ceļu satiksmes negadījumā var radīt sadursmi ar ievērojami lielāku ātrumu," skaidro Kreicbergs.

CSDD norāda, ka tikai ceturtā daļa jeb 24% autovadītāju ievēro un nepārsniedz atļauto braukšanas ātrumu - 90 kilometri stundā, atsaucoties uz VSIA "Latvijas valsts ceļi" apkopotajiem datiem par ātruma plūsmu uz valsts ceļiem pērnā gada septembrī un oktobrī.

Tāpat CSDD uzsver, ka ātruma pārsniegšana ir saistīta arī ar agresīvas braukšanas pārkāpumiem, tostarp, riskantiem un bīstamiem apdzīšanas manevriem.

"Aicinām autovadītājus būt atbildīgiem un rūpīgi izvērtēt apdzīšanas manevra nepieciešamību un drošu iespēju to veikt, kā arī ievērot braukšanas ātrumu, kas ir viens no drošas satiksmes pamatprincipiem," norāda apdrošināšanas sabiedrības "Ergo" Atlīdzību regulēšanas departamenta direktore Sanita Rubene.

"Ergo" apdrošināšanas atlīdzībām ik gadu piesaka ap 100 dažādu negadījumu, kas saistīti ar bīstamiem apdzīšanas manevriem. Pērn atlīdzībās par tiem "Ergo" izmaksāja 235 000 eiro.

Jau vēstīts, ka vairāk nekā puse jeb 67% Latvijas autovadītāju atzinuši, ka pēdējās 30 dienās ir pārkāpuši atļauto braukšanas ātrumu apdzīvotās vietās, savukārt lielākā daļa jeb 78% Latvijas autovadītāju atzīst, ka ir braukuši ātrāk, nekā atļauts ārpus apdzīvotām vietām, liecina ceļu satiksmes dalībnieku attieksmes tiešsaistes aptaujas "ESRA3" rezultāti.

Tāpat ziņots, ka CSDD jaunajā sociālajā kampaņā "Laimē ceļojumu uz cietumu vai ievēro ātrumu" vēršas pret izplatītāko ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumu Latvijā - atļautā ātruma pārsniegšanu.

Kampaņa organizēta saskaņā ar Ceļu satiksmes drošības plāna 2021.-2027.gadam paredzētajiem rīcības virzieniem ar mērķi 2030.gadā ceļu satiksmes negadījumos bojāgājušo un smagi ievainoto skaita samazināt par 50% attiecībā pret 2020.gadu.

CSDD ir valsts akciju sabiedrība. Direkcija reģistrē transporta līdzekļus Latvijā, izsniedz vadītāju apliecības, veic automašīnu tehnisko apskati un sniedz citus pakalpojumus. Direkcijas kapitāldaļu turētājs ir Satiksmes ministrija.