Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā

Klusi un nemanot sācies jauns emigrācijas vilnis prom no Latvijas

© pixabay.com

Naudas pelnīšanai ārpus Latvijas par arvien populārāku galamērķi kļuvusi Nīderlande. Par to liecina Nodarbinātības valsts aģentūrā sniegto konsultāciju skaits, specializēto rekrutēšanas biroju izveide Rīgā tieši nosūtīšanai darbā uz Nīderlandi un plašais piedāvājums pasažieru pārvadājumiem ar mikroautobusiem uz Nīderlandi, - vēsta televīzijas kanāla 360TV raidījums “ZIŅneši”.

Teju katru rītu ap pulksten desmitiem ielās ap Centrāltirgu, Zinātņu akadēmiju un tirdzniecības centru “Mols” redzami vairāki mikroautobusi, pie kuriem pulcējas paprāvas grupas ar cilvēkiem, busiņos kāmējot koferus un somas. Daļa izkāpj Vācijā, bet daļa - Nīderlandē, un, kā sarunās ar “360TV ZIŅnešiem” atzīst pasažieru pārvadājumu šoferi, tieši uz Nīderlandi jau vairākus mēnešus šādi ved labākas dzīves tīkotājus.

Turgeņeva ielā, no kurienes atgāja viens no šādiem busiņiem uz Nīderlandi, intervētā Jūlija atzina - pirmo reizi emigrē uz Nīderlandi, jo dzirdējusi citus par šo valsti runājam kā par jauno emigrācijas galamērķi ar lielisku algu: “Latgalē nevarēju atrasti labi apmaksātu darbu, tāpēc gribu pamēģināt aizbraukt. Darbā iekārtošanas aģentūras sola algas izmaksu katru nedēļu. Stundas likme par katru nostrādāto stundu virs 11 eiro. Man skumji, jo Latvijā paliek bērni.”
Minimālā alga Nīderlandē ir viena no lielākajām Eiropā - 1995 eiro mēnesī. Nīderlandes uzņēmumi visai aktīvi meklē darbaspēku Latvijā - izliek reklāmas vakanču portālos, ir arī aģentūras Rīgā, kas specializējas darbā iekārtošanai Nīderlandē.

“To, ko Latvijā maksā mēnesī, Nīderlandē var nopelnīt nedēļas laikā. Savi 2000 eiro uz rokas mēnesī sanāk,” saka Dzintra, kuru raidījums intervējis pie pasažieru mikroautobusiņa īsi pirms došanās ceļā uz Nīderlandi. Dzintra iepriekš strādāja Nīderlandē dārzkopības siltumnīcā, bet nu pošas darbā uz siera ražotni.

“360TV ZIŅnešu” uzrunātais emigrants Rihards ieradās Nīderlandē pirms nedēļas: “Nīderlandē es pelnīšu 2800 eiro mēnesī, strādājot loģistikas nozare. Protams, neesmu eiforijā svešumā, bet Latvijā ir degradācija ar algu nedaudz virs 400 uz rokas. Arī attieksme pret strādniekiem Nīderlandē ir daudz labāka nekā Latvijā."

Piemēram, darbā iekārtošanas aģentūrā “Robin” telefoniski raidījumam sacīja - Nīderlandē ir dārga mājokļa īrēšana. Mazs vienistabas dzīvoklis nav lētāks par 800 eiro, tāpēc izdevīgākā emigrēšana esot tieši ar darba aģentūru. Maksa par aģentūras nodrošināto komunālo mājokli ir 400 eiro mēnesī. Kad šīs izmaksas atskaita, tad uz rokas paliekot vismaz 1300 eiro. Latvijā darbojas vairākas aģentūras, kas specializējas darbinieku nosūtīšanai uz Nīderlandi. To meklēšana aktīvi tiek izvērsta ar darba sludinājumiem internetā.

Inta Mieriņa, LU Diasporas un migrācijas pētījumu centra direktore: “Notiek mērķtiecīgas kampaņas, ar kurām cenšas rekrutēt mūsu kvalificēto darba spēku - it īpaši mediķus, medmāsas, IT speciālistus, dažādu jomu inženierus. Šīm valstīm ir konkrētas stratēģijas kā piesaistīt strādniekus, piemēram, brauc uz šejieni aģitēt klātienē speciālos pasākumos.”

Līga Baufale, NVA Darba tirgus departamenta projekta vadītāja: “Pērn un arī šogad ir nemainīgi liela interese par emigrēšanu un strādāšanu būvniecības, ēdināšanas, viesmīlības nozarēs. Pie mums pēc konsultācijām par darbu Eiropā nāk speciālisti, kas šobrīd Latvijā strādā veselības un sociālajā aprūpē.”

Vidēji pieciem tūkstošiem cilvēku katru gadu NVA sniedz konsultācijas par darbu Eiropā. Vislielākā interese esot par darbu Nīderlandē, Norvēģijā, Zviedrijā, Somijā un Vācijā.