Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā

Neviena Latvijas augstākā izglītības iestāde nav iekļuvusi starp 600 labākajām universitātēm

© Ģirts Ozoliņš/MN

Pasaules universitāšu reitingā "Times Higher Education by Subject" iekļuvušās Latvijas augstākās izglītības iestādes nevienā zinātņu nozarē nav novērtētas augstāk par 601.vietu, liecina reitinga dati.

Latvijas augstākās izglītības iestādes saņēmušas vērtējumu kopumā septiņās no 11 reitinga kategorijām. Tās nav tikušas novērtētas ekonomikas, izglītības, tiesību un psiholoģijas zinātnēs.

Labākos rezultātus uzrādījusi Latvijas Universitāte (LU) - visās zinātņu kategorijās, kurās novērtēta, tā ierindojusies 601.-800.vietā. Tāpat kā pērn, arī šogad universitāte vērtējumu ieguvusi humanitārajās un mākslas zinātnēs, klīniskajās un veselības zinātnēs, datorzinātnēs, dzīvības zinātnēs, fizikālajās un sociālajās zinātnēs.

Vienlaikus universitāte aģentūrai LETA norādīja, ka jaunā reitinga metodoloģija, kurā citādi nekā iepriekš vērtēta universitāšu sadarbība ar slimnīcām, ir mazinājusi tās sniegumu klīniskajās un veselības zinātnēs - pērn LU tika ierindota 301.-400.vietā. Mainījies vērtējums arī dzīvības zinātnēs, kā arī krities vērtējums humanitārajās un mākslas zinātnēs, jo uzsvars likts uz citējumu skaitu. Ja pērn LU ieņēma 501.-600.vietu šajā zinātņu nozarē, tad šogad tā ierindojas 601.+ vietā.

Arī RSU vērtējums klīniskajās un veselības zinātnēs samazinājies, salīdzinot ar pērn iegūto vērtējumu - šogad tā ierindojās 801.-1000.vietā, kamēr pērn bija 501.-600.vietā.

LU nav vērtēta inženierzinātņu un tehnoloģiju kategorijā, kur Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) ierindota 601.-800.vietā, bet Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte ieņem 1001.+ vietu.

Reitinga rezultātus katrā no zinātņu nozarēm veido studiju, pētniecības, zinātnisko publikāciju citēšanas biežuma, starptautiskās sadarbības un ienākumu no sadarbības ar uzņēmumiem izvērtējums. Katrai zinātņu nozarei šo kritēriju nozīmīguma attiecības ir atšķirīgas.

Līdzīgi kā iepriekšējos gados, visās reitinga kategorijās augstāko vērtējumu ir ieguvušas britu un ASV universitātes: Oksforda, Kembridža, Hārvarda, Prinstona, Bērklija, Stenforda, Kalifornijas Tehnoloģiju institūts, Masačūsetsas Tehnoloģiju institūts.

Baltijas valstu augstskolu vidū visaugstāk vairākos rādītājos pozīcijas saglabā Tartu Universitāte.