Trešdiena, 1.maijs

redeem Ziedonis

arrow_right_alt Latvijā

Atklās Latvijā pirmo būvgružu, būvmateriālu un remonta lietu apmaiņas punktu

© Pixabay

Trešdien Stopiņu pagastā atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumi "CleanR" un "CleanR Verso" atklās Latvijā pirmo būvgružu, būvmateriālu un remonta lietu apmaiņas punktu


Saskaņā ar “CleanR” un pētījumu centra “SKDS” veiktās aptaujas rezultātiem 67% iedzīvotāju pēdējo piecu gadu laikā savā mājsaimniecībā ir veikuši remonta vai būvniecības darbus, kuru rezultātā radušies dažāda veida atkritumi. No tiem 29% norādījuši, ka starp izmestajiem atkritumiem varēja būt arī kas citiem noderīgs.

"Aprites ekonomikas pamatprincipi paredz dažādu materiālu un produktu koplietošanu, atkārtotu izmantošanu, remontu un atjaunošanu, tādējādi pagarinot to aprites ciklu. Vienlaikus tas nozīmē arī samazināt atkritumu apjomu. Tāpēc mēs, veicinot aprites ekonomikas attīstību, sniedzam iespēju iedzīvotājiem dažādus materiālus un preces pēc iespējas vairāk atgriezt ekonomikā, lai tos var izmantot atkal vai lai tos izmanto kāds cits, ja pašam tie vairs nav nepieciešami," stāsta Stankevičs.

Apmaiņas punktā iedzīvotāji varēs bez maksas nodot, paņemt vai apmainīt atkārtotai lietošanai derīgus būvmateriālus, remonta lietas, interjera priekšmetus un strādājošu elektrotehniku. Tāpat tajā būs iespējams noteiktas kvalitātes būvgružus iemainīt pret grunti vai šķembām.