Trešdiena, 1.maijs

redeem Ziedonis

arrow_right_alt Latvijā

LŽA prasa paskaidrojumus par spiegošanas programmatūras "Pegasus" iespējamu izmantošanu žurnālistu izsekošanai

© pixabay.com

Latvijas Žurnālistu asociācija (LŽA) nosūtījusi pieprasījumu iekšlietu ministram Rihardam Kozlovskim (JV), kurā prasa paskaidrot žurnālistu komunikācijas iespējamo izsekošanu ar spiegošanas programmatūras palīdzību.

Šāds pieprasījums nosūtīts, ņemot vērā publiski izskanējušo informāciju par Latvijā reģistrētā masu medija "Meduza" izdevējas Gaļinas Timčenko mobilā tālruņa ar Latvijas SIM karti inficēšanu ar digitālo spiegošanas programmatūru "Pegasus", kā arī ziņas par, iespējams, valsts līmenī veiktiem vēl vairāku Latvijā strādājošu žurnālistu komunikāciju uzlaušanas mēģinājumiem.

LŽA lūdz iekšlietu ministru atbildēt uz vairākiem jautājumiem, tostarp, vai Latvija ir iegādājusies "Pegasus" un tai līdzīgas digitālās spiegošanas programmas, kuras Latvijas drošības iestādes ir tiesīgas ar tām rīkoties, kāds ir tiesiskais ietvars, kādā Latvijā tiek dotas atļaujas izmantot šādas programmatūras, kas to uzrauga u.c.

Tāpat LŽA vēlas noskaidrot, cik gadījumos kopš 2018.gada tikusi dota tiesas sankcija izmantot "Pegasus" programmatūru pret Latvijas pilsoņiem un iedzīvotājiem, kā arī vai tās bija Latvijas varas iestādes, kas izmantoja "Pegasus" programmatūru piekļuvei Timčenko sakaru līdzekļiem.

LŽA atgādina, ka, lai gan spiegošanas programmatūras izmantošana pati par sevi jau ir nopietna iejaukšanās personas privātajā dzīvē, žurnālistikā tā ir jo nopietnāka pienākuma sargāt informācijas avotus dēļ.

Žurnālistus pārstāvošā organizācija vēlas gūt pārliecību, ka "Pegasus" izmantošana Latvijā ir notikusi likumīgi un ir bijusi samērīga.

LŽA atgādina, ka Eiropas Parlamenta rekomendācijā norādīts, ka digitālo spiegošanas programmu lietošanai ir jābūt izņēmumam, kam ir jābūt pamatotai tiesas sankcijai. Turklāt personai, kas ir novērota, ir jābūt tiesībām to uzzināt, kad novērošana beigusies un jābūt iespējām to administratīvi un juridiski apstrīdēt atbildīgās iestādēs.

Pieprasījuma kopijas nosūtītas Valsts drošības dienesta vadītājam Normundam Mežvietam, Nacionālās drošības padomes locekļiem un Saeimas Nacionālās drošības komisijas deputātiem.

LETA jau ziņoja, ka Rīgā bāzētā krievu tīmekļa medija "Meduza" dibinātājas Timčenko "iPhone" ticis inficēts ar spiegprogrammatūru "Pegasus".

"Meduza" tehniskās nodaļas speciālisti par noklausīšanos uzzināja jūnijā. Domājams, ka "iPhone" tika inficēts pirms Timčenko vizītes Berlīnē februāra vidū.

"Pegasus" izstrādājis Izraēlas uzņēmums "NSO Group" un ar spiegprogrammatūru inficēti viedtālruņi ļauj ieinteresētām pusēm iegūt to ziņojumus, fotoattēlus, e-pastus, ierakstīt sarunas, slepus aktivizēt mikrofonus un kameras.

Redakcija neizslēdz, ka kāds no Eiropas izlūkdienestiem varētu būt iesaistīts spiegošanas programmas instalēšanā Timčenko telefonā.

Pēc "Access Now" versijas, galvenās aizdomās turamās varētu būt Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis, kas izmanto "Pegasus", visupirms Igaunija, Vācija vai Latvija. "Access Now" tur aizdomās arī ar Krieviju saistītās valstis - Azerbaidžānu, Kazahstānu un Uzbekistānu, kuras arī izmanto spiegprogrammatūru.

"Meduza" norāda, ka Timčenko telefons tika inficēts tieši pirms konfidenciālas Krievijas neatkarīgo mediju pārstāvju sanāksmes 11.februārī Berlīnē.

"NSO Group" pārstāvis medijam "Meduza" norādīja, ka uzņēmuma izstrādnes "tiek pārdotas tikai ASV un Izraēlas sabiedrotajiem, īpaši Rietumeiropā, un tikai un vienīgi noziedznieku un teroristu apkarošanai - pilnīgā saskaņā ar ASV nacionālās drošības globālajām interesēm".