Trešdiena, 1.maijs

redeem Ziedonis

arrow_right_alt Latvijā

Izrakstīšanas diena no Rīgas Dzemdību nama ģimenei negaidīti pārvērtusies par murgu

© Dāvis ŪLANDS, F64 Photo Agency

Allažnieces Jolantas meitiņa Emma 10. augustā ģimenē ienāca kā ļoti gaidīts, bet priekšlaikus dzimis bērniņš. Nopietnas infekcijas dēļ pirmās septiņas dzīves dienas Emma pavadījusi Rīgas Dzemdību nama Intensīvās terapijas nodaļā, taču tad nolemts turpināt ārstēšanu Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā. Tik ļoti gaidītā izrakstīšanas diena gan ģimenei negaidīti pārvērtusies par murgu, jo, gatavojoties pārbraucienam, atklājies, ka zīdainis guvis augšdelma lūzumu, vēsta "Bez tabu".

Jolanta nekavējoties salīdzinājusi rentgena uzņēmumus. Pirmajā, kas veikts pēc bērna piedzimšanas, lūzums nav manāmas, taču otrajā, kas uzņemts izrakstīšanās dienā, tas redzams pat ar neapbruņotu aci. Kā tas noticis, ārsts jaunajai māmiņai nav varējis atbildēt, taču viņai radušās aizdomas, ka trauma gūta medicīnas personāla nolaidības dēļ īsi pirms izrakstīšanās dienas.

"Es kā mamma gribu zināt, kas īsti noticis. Man tas bija šoks. Ārste paziņoja, ka nezin izskaidrojumu," stāsta Jolanta. Ne atvainošanās, ne solījumi noskaidrot, kāpēc šāda situācija radusies no personāla puses netika saņemta. Mamma stāsta, ka meitenītes roka joprojām nefunkcionē pilnvērtīgi un ilgstoši būs jāapmeklē fizioterapeits. Bērnu ir grūti apgērbt un noģērbt, jo, līdz ko ir pieskārieni rokai, mazulīte raud.

Slimnīca notkušajā savu vainu nesaskata un pieļauj, ka tā ir dzemdību trauma, kura pirmajās dienās netika pamanīta. Šo gadījumu izvērtē Veselības inspekcija.