Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā

Lidojot Baltijas valstu gaisa telpā varēs izmantot 5G internetu; ne visiem tas būs pieejams

© f64.lv, Kaspars Krafts

Turpmāk interneta pakalpojumu nodrošināšanai lidojumos varēs izmantot arī informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) pakalpojumu sniedzēja "Bite" 5G tīklu, līdz ar Eiropas Komisijas (EK) lēmumu šī gada jūlijā, ieviešot jaunākās paaudzes datu pārraides tehnoloģijas arī aviācijā, informē "Bite" pārstāvji.

Interneta savienojums lidmašīnām tiek nodrošināts, izmantojot uz zemes esošo sakaru torņu tīklu, taču atšķirībā no standarta tīkla sakaru iekārtām šīs ir vērstas pret debesīm.

"Bite Latvija" ģenerāldirektors Arūns Mickevičs norāda, ka kopš 2017.gada "Bite" ir Eiropas Aviācijas tīkla (EAT) virszemes tīkla partneris Baltijas valstīs, kopā ar citu EAT partneru tīkla infrastruktūru nodrošinot interneta savienojumu aviokompānijām Eiropas gaisa telpā.

Uzņēmums ir uzstādījis speciālus sakaru torņus visās trīs Baltijas valstīs, sniedzot interneta pakalpojumu lidmašīnu pasažieriem, kuru aviokompāniju lidaparātos tas ir pieejams, un apkalpei. Līdz šim lidojumus tika nodrošināts 4G tīkla pārklājums, taču šī gada jūlijā EK ir ļāvusi gaisa telpā izmantot jaunākās paaudzes 5G savienojumu, ko Baltijas valstu telpā turpinās nodrošināt "Bite", skaidro Mickevičs.

Viņš piebilst, ka šobrīd noteiktu aviokompāniju lidmašīnu pasažieriem un visu aviokompāniju apkalpei lidojumu laikā ir pieejams bezvadu internets, savukārt, lai to izmantotu, lietotājiem jāsavieno ierīces ar tīklu gaisā, izmantojot šim nolūkam lidmašīnā izvietoto rūteri.

"Paredzams, ka vēl kādu laiku pilnīgi visiem lidmašīnu pasažieriem nebūs iespējams izmantot mobilos datus, jo datu pārraidei signāls tiek saņemts no torņiem, kas nav pieejami lielā augstumā. Tomēr nākotnē varētu tikt ieviests risinājums, internetu lidmašīnām nodrošinot no orbītā esošajiem pavadoņiem, kas ļautu visiem pasažieriem mobilos datus izmantot arī ļoti lielā augstumā," norāda Mickevičs.

Jau ziņots, ka "Bite Latvija" pagājušajā gadā strādāja ar 149,824 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 11,3% vairāk nekā gadu iepriekš, bet kompānijas peļņa palielinājās par 1,1% un bija 22,252 miljoni eiro, liecina "Firmas.lv" informācija.

Kompānija "Bite Latvija" reģistrēta 2005.gadā, un tās pamatkapitāls ir 99 085 286 eiro. "Bite Latvija" vienīgā īpašniece ir Lietuvas "Bite Lietuva", kas ir starptautiskās aktīvu pārvaldīšanas kompānijas "Providence Equity Partners" uzņēmums.