Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Latvijā

Rajevskis: Trāpīgi izteicies Puče, ka A2 līmenis ir pelēkā Āfrikas papagaiļa zināšanu līmenis valodā. Tie ir 100 vārdi

© Ekrānšāviņš

Gandrīz divas trešdaļas jeb 61% Krievijas pilsoņu, kuri bija reģistrējušies latviešu valodas pārbaudei, nav spējuši to nokārtot ar pirmo piegājienu, informē Valsts izglītības satura centra (VISC) vadītāja Liene Voroņenko.

Pašlaik spēkā esošā Imigrācijas likuma redakcija paredz, ka Krievijas pilsoņiem izsniegtās pastāvīgās uzturēšanas atļaujas ar 2023.gada septembri ir zaudējušas spēku. Lai dzīvotu Latvijā, viņiem jāpiesakās Eiropas Savienības (ES) pastāvīgā iedzīvotāja statusam, bet tā saņemšanai viņiem PMLP jāiesniedz apliecinājums par valsts valodas zināšanām A2 līmenī un finanšu resursu esamību.

Valdība pēdējā brīdī pirms normu spēkā stāšanās nolēma uzdot Iekšlietu ministrijai (IeM) sagatavot grozījumus Imigrācijas likumā, kas paredzētu Latvijā dzīvojošajiem Krievijas pilsoņiem vēl divus gadus, kuru laikā nokārtot latviešu valodas pārbaudi, lai varētu legāli turpināt uzturēties Latvijā. Valdība par valodas prasību pagarinājumu lēma, jo secināja, ka aptuveni 10 000 no Latvijā dzīvojošiem 25 316 Krievijas pilsoņiem, kuriem ir pastāvīgās uzturēšanās atļaujas, nav iesnieguši pieteikumus ES pastāvīgā iedzīvotāja statusa pieprasīšanai, tātad viņiem valsts būtu jāpamet.

Politologs Filips Rajevskis raidījumā "Kur tas suns apraksts?" norāda: "Trāpīgi ir izteicies Armands Puče, ka A2 līmenis ir pelēkā Āfrikas papagaiļa zināšanu līmenis valodā. Tie ir 100 vārdi. Tas ir tik vienkārši, ka ikviens no mums kādu no Eiropas Savienības valodām šādā līmenī varētu apgūt."