Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Uz lauka vēl ir gana daudz ražas; zemnieki cer uz labu septembri

© Ģirts Ozoliņš/f64

Lauksaimniekiem ir būtiski, lai septembrī būtu piemēroti laika apstākļi ziemāju sējai un tie uzkrātu pietiekamu mitruma daudzumu ziemā, aģentūrai LETA sacīja graudkopības kooperatīva "Latraps" valdes loceklis un lauksaimniecības nodaļas vadītājs Ģirts Ozols.

Viņš skaidroja, ka, ņemot vērā pavasara tendences pēdējos gados, sausums pavasarī kļūst arvien izteiktāks un vairāk ietekmē vasarāju sēju. Pēdējos gados vasarāju raža bijusi katastrofāla - vidēji 1-1,5 tonnas uz hektāru, lai gan normāla raža būtu aptuveni piecas tonnas uz hektāru.

Zemniekiem arvien lielāks uzsvar jāliek uz ziemāju sēju un to labu pārziemošanu, norādīja Ozols.

Vienlaikus viņš atzīmēja, ka patlaban Zemgalē nokulti 90% lauku, bet Vidzemē tie varētu būt tikai 50%. Zemgalē vietām raža ir normālā apjomā, bet situācija ir slikta Kurzemē un Vidzemē.

Par ražas kvalitāti runājot, viņš norādīja, ka no augusta sākumā kultajiem graudiem 70% bija pārtikas kvalitāte, bet pagājušonedēļ un šonedēļ kultie kvieši 100% atbilst lopbarības kvalitātei.

Tāpat viņš stāstīja, ka, ja citus gadus bija jākaltē daļa ražas, tad šogad bijusi jākaltē visa raža. Pieņemšanas punktos joprojām stāv diezgan daudz neizkaltētas produkcijas un arī pie zemniekiem glabājas nokulti un vēl neizkaltuši graudi.

Ozols arī piebilda, ka jau noslēgusies rapša sēja, bet nelabvēlīgo laika apstākļu ietekmē rapsis šogad varētu būt iesēts mazākā apjomā nekā citus gadus. Ziemāju sēja pēc viņa teiktā sāksies šīs nedēļas beigās.

Tikmēr runājot par graudu cenām, Ozols norādīja, ka graudu cenas turpina samazināties.

Viņš apsvēra iespēju, ka zemniekiem varētu būt grūtības norēķināties par saistībām. Lēti pārdodot šogad saražoto, finanšu slogu zemnieki vairāk izjutīs nākamā gadā pavasarī, kad būs nepieciešami apgrozāmie līdzekļu, lai sagatavotos vasarāju sējai.