Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Drīzumā ģimenes ārstu prakses telefoniski sazināsies ar 299 726 pacientiem [papildināts]

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Valdība šodien lems par Veselības ministrijas (VM) ieceri palielināt fiksēto maksājumu par ģimenes ārstu otro pieņemšanas vietu un par feldšerpunktiem.

Grozījumi "Veselības aprūpes pakalpojumu organizēšanas un samaksas kārtībā" paredz palielināt ģimenes ārstu kapitācijas naudas apmēru, kā arī fiksēto maksājumu par ģimenes ārstu otro pieņemšanas vietu un par feldšerpunktiem.

Plānots, ka ģimenes ārstu prakses 2023.gadā laikā no septembra līdz decembrim telefoniski sazināsies ar 299 726 pacientiem, kuri pēdējo trīs gadu laikā nav vērsušies ģimenes ārstu praksēs, tādējādi veicinot šo pacientu iesaisti veselības aprūpes sistēmā.

VM skaidro, ka NVD sagatavos datus par pacientiem, kas nav saņēmuši primāro veselības aprūpi ģimenes ārsta praksē pēdējo trīs gadu laikā, un nosūtīs to katram ģimenes ārstam, kas ir līgumattiecības ar NVD. Ģimenes ārstu prakse apzvanīs šos pacientus, veiks skaidrojošo darbu gan profilakses, gan ārstēšanas jautājumos. Telefonsarunas laikā tiks identificēti tie pacienti, kuriem nepieciešama klātienes vizīte ģimenes ārstu praksē.

Atlasītajiem pacientiem būs nepieciešama klātienes vizīte ģimenes ārsta praksē. Šo pakalpojumu ģimenes ārstu prakse sniegs atbilstoši pacienta vajadzībām, piemēram, veiks profilaktisko apskati, skrīninga izmeklējumus, hroniskas slimības diagnostiku vai vakcināciju, iespējams, pat visi iepriekšminētie pakalpojumi kopā.

Līdz ar to ģimenes ārstiem kapitācijas naudas apmērs no 2023.gada 1.septembra līdz 2023.gada 31.decembrim par katru pacientu sasniegs 3,35 eiro vienai personai mēnesī. VM skaidro, ka kapitācijas naudas palielinājuma mērķis ir sekmēt iedzīvotāju apzinātu iesaisti savas veselības stāvokļa novērtēšanai, tai skaitā dažādiem skrīningiem, lai nepieciešamības gadījumā tiktu savlaicīgi diagnosticēta saslimšana, kas samazinātu novēršamos nāves riskus, kā arī ilgāk nodzīvotu veselīgus dzīves gadus.

Vienlaikus NVD nodrošinās jauna manipulācijas koda ieviešanu, caur kuru tiks veikta atsevišķa pacientu uzskaite, kur ģimenes ārsta prakse, atbilstoši iekšēji organizētai darba organizācijas kārtībai veiks saziņu ar pacientiem, kuri pēdējo trīs gadu laikā nav vērsušies ģimenes ārstu praksēs.

VM norāda, ka šis papildu saziņas aspekts ģimenes ārstu praksei prasa papildu resursus, iespējams, arī strādāt virsstundas, līdz ar to katra ģimenes ārsta prakse, lai sasniegtu pacientu apzināšanu, lems par savā praksē efektīvāko veidu, kā nodrošināt komunikāciju ar pacientiem, kuri trīs gadu laikā nav sazinājušies ar ģimenes ārsta praksi. Līdz ar to kopumā būs identificētas situācijas un iemesli, kāpēc šie cilvēki nesazinās ar savu ģimenes ārsta praksi un šī informācija tālāk būtu izmantojama, lai sekmētu ģimenes ārsta institūcijas attīstību.

Paredzēts, ka NVD veiks uzraudzības darbības atbilstoši kompetencei, tai skaitā preventīvi reizi mēnesī veiks datu apkopošanu par prakšu apzvanīto pacientu skaitu un pacientu skaitu, kas vērsušies praksē klātienē un veiks individuālo darbu ar praksēm, kurām nebūs uzrādītas manipulācijas par veikto pacientu apzvanīšanu vai pacientu apmeklējumiem klātienē.

VM norāda, ka kapitācijas naudas palielinājuma mērķis ir saskaņots ar Latvijas Ģimenes ārstu asociāciju un Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociāciju.

Tāpat grozījumi paredz palielināt ikmēneša fiksēto uzturēšanas maksājumu par ģimenes ārsta prakses otro un katru nākamo pieņemšanas vietu, kā arī maksājumu par primārās veselības aprūpes pakalpojumu nodrošināšanu, tai skaitā riska maksājumu, feldšerpunktā no 142,88 eiro līdz 216,88 eiro apmērā mēnesī.

VM skatījumā, līdz ar šiem grozījumiem tiks uzlabota veselības aprūpes pieejamība vairākām pacientu grupām. Paredzēts, ka turpmāk bērniem noteiktas diagnozes gadījumā tiks nodrošināta valsts apmaksāta īpašiem medicīniskiem nolūkiem paredzētā pārtika arī pēc izrakstīšanas no stacionāra. Valsts apmaksāta speciālā pārtika būs pieejams bērniem ar ēšanas traucējumiem, kuriem pēc ārstēšanās slimnīcā saglabājas malnutrīcija jeb nepietiekams nodrošinājums ar uzturvielām, kas rada ķermeņa uzbūves izmaiņas, tajā skaitā samazinās muskuļu un orgānu masa. Izmaiņas veiktas pēc Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas ārstu priekšlikumiem. Slimnīca nodrošina īpašiem medicīniskiem nolūkiem paredzēto pārtiku bērniem. Speciālā pārtika gadā varētu būt nepieciešama apmēram 15 bērniem.

Savukārt noteiktu diagnožu onkoloģijas pacienti varēs ātrāk saņemt valsts apmaksātu pozitronu emisijas tomogrāfijas izmeklējumu ar datortomogrāfiju, jo ir noteikti izņēmuma gadījumi, kādos izsniedz nosūtījumu uz šo izmeklējumu bez ārstu konsīlija tikai ar speciālista nosūtījumu. Tādējādi tiks veicināta ātrāka slimības recidīva diagnostika, ārstēšanas efektivitātes novērtējums dinamikā, kā arī mazināts administratīvais slogs ārstniecības iestādēm.

Dienas stacionārā turpmāk varēs veikt vairākas papildus ģinekoloģiskas manipulācijas, tajā skaitā laparoskopisko miomektomiju, kas pacientēm nozīmē īsāku laiku ārstniecības iestādē.

Kopējai papildu finansējums veselības aprūpes pieejamības uzlabošanai 2023.gadā plānots 5,87 miljoni eiro.