Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā

Politologs neizslēdz vēl kāda premjera amata kandidāta piedāvāšanu prezidentam

© Mārtiņš Zilgalvis/f64

Nav izslēgta iespēju, ka vēl kāda Saeimas frakcija bez "Jaunās vienotības "(JV) Valsts prezidentam varētu piedāvāt savu premjera amata kandidātu, aģentūrai LETA atzina Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes asociētais profesors Ojārs Skudra.

Valsts prezidenta Edgara Rinkēviča darba kārtība liecina, ka pirmdien, 21.augustā, un otrdien, 22.augustā, viņam paredzētas tikšanās ar visām Saeimā pārstāvētajām politiskajām partijām. Skudra pieļauj, ka varētu būt vēl kāda frakcija, kas izvirzīs savu premjera amata kandidātu. Piemēram, ja to darīs politisko partiju apvienība "Apvienotais saraksts" (AS), tad tās premjera amata kandidāts varētu būt uzņēmējs Uldis Pīlēns.

Politologa vērtējumā, ir iespējami vairāki scenāriji. Piemēram, viens no tiem paredz, ka Evika Siliņa (JV) saņem mandātu veidot valdību. Tādā gadījumā iespējams, ka Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), "Progresīvie" un JV vienojas par to, ka aicinās pievienoties valdības veidošanas sarunām arī Nacionālo apvienību un AS.

Tāpat pastāv iespēja, sarunas un valdības veidošana beidzas ar konfliktu, kura rezultātā AS un ZZS saka, ka nepiedalīsies sarunās par valdības veidošanu ar Siliņu. Attiecīgi Siliņa pēc pāris nedēļām dotos pie Valsts prezidenta, atzīstot, ka viņai nav izdevies izveidot valdību, teica Skudra, piebilstot, ka tas tiktu darīts ar mērķi, lai nāktu Pīlēns.

"Savukārt, ja neviens [cits] nepieteiks savu kandidātu, tad būtisks jautājums par to, kā notiek sarunas. Ja tās sarunas nenotiek trijotnē kā bija vasarā ar Krišjāni Kariņu (JV), tad ir jārisina jautājums, vai nāks AS un NA," skaidroja Skudra.

Viņš arī vērsa uzmanību, ka Siliņai neesot iebildumu pret Valsts prezidenta paziņojumu par valdības veidošanas principiem. Līdz ar to būtisks jautājums ir par to, "vai tie, kuri līdz svētdienas pēcpusdienai būs oficiāli pieteikuši kandidātu, formulēs, ka tas pieņem prezidenta izvirzītos principus".

Kā ziņots, premjers Krišjānis Kariņš (JV) ceturtdien iesniedzis Rinkēvičam demisijas rakstu. Rinkēvičs nākamnedēļ uz konsultācijām aicina visas Saeimā pārstāvētās politiskās partijas.

Konsultācijās tiks pārrunāts jaunas koalīcijas veidošanas process un Valsts prezidents noskaidros politisko spēku viedokļus par vēlamo koalīcijas modeli, iespējamajiem Ministru prezidenta amata kandidātiem, kā arī redzējumu par valdībai veicamajiem ilgtermiņa un neatliekamajiem darbiem.

Prezidents jau iepriekš norādīja, ka Latvija ir demokrātiska valsts un tas ir iespējams, ka konsultācijās tiks nosaukts vairāk nekā viens premjera amata kandidāts.

"Brīdī, kad sākas diskusijas un konsultācijas par valdības izveidi, var būt premjera piedāvājumi gan no pašlaik pozīcijā, gan opozīcijā esošiem politiskiem spēkiem," sacīja Valsts prezidents.

Satversmes burts un gars paredz, ka Valsts prezidentam ir jāveic savas funkcijas un jāorganizē process maksimāli raitā un organizētā veidā, saprotot, ka Saeimā ir dažādi politiskie spēki ar dažādām interesēm un potenciāli dažādiem kandidātiem, atzīmēja Rinkēvičs.

Valsts prezidents akcentēja gaidāmo konsultāciju nozīmi, jo dažreiz ir "viena lieta", ko partijas saka publiski, un savukārt samērā kas cits, ko saka aiz slēgtām durvīm. Rinkēvičs cer, ka politiķi neveidos kādus mākslīgus šķēršļus valdības izveidē un ka "samērīgos termiņos" izdosies izveidot jaunu Ministru kabinetu. Valsts augstākā amatpersona pauda cerību, ka dažu nedēļu laikā Saeimā varētu balsot par jauno valdību.

Valsts prezidents pauda, ka apzināti neminēs konkrētu termiņu, līdz kuram viņam jānosauc Ministru prezidenta amata kandidāts, jo sākumā jākonsultējas ar Saeimā pārstāvētajiem politiskajiem spēkiem. Otrdienas pēcpusdienā, kad būs noslēgušās visas sarunas ar partijām, Rinkēvičs arī izvērtēs dzirdēto un domās par tālākajiem soļiem.