Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Latvijā

Virknē bērnu nometņu nav nodrošināta bērnu drošība

© pixabay.com

Līdz augusta vidum Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija (VBTAI) saņēmusi 12 sūdzības saistībā ar nometņu darbību, uz kā pamata veikusi neplānotas bērnu tiesību ievērošanas pārbaudes piecās bērnu nometnēs Saulkrastu, Madonas, Jelgavas novados un Rīgā, aģentūra LETA noskaidroja VBTAI.

Sūdzības lielākoties saistītas ar to, ka tiek organizētas nereģistrētas nometnes un netiek nodrošināta bērnu drošība. Sūdzības saņemtas arī no iedzīvotājiem, kuri pauduši satraukumu par bērnu drošību.

Tāpat norādīts arī uz to, ka nometnēs netiek nodrošināta nepārtraukta bērnu uzraudzība, piemēram, naktī bērniem netiek sniegta atbilstoša medicīniskā palīdzība, bērni netiek nodrošināti ar atbilstošu uzturu un dzeramo ūdeni, nometnes nodarbību saturs neatbilst bērnu vecumam un interesēm.

Saņemtas sūdzības arī par to, ka nometnes atrašanās vieta nav droša, piemēram, tā atrodas pie elektrības vadu sadales skapja vai ūdenstilpes tuvumā, vai netiek ievērotas higiēnas prasības - nekārtība guļamistabās, labierīcību telpā, liela bērnu saspiestība guļamtelpā, pārsniedzot telpas normālās lietojamības normas. Tāpat vecāki sūdzējušies par nekompetentiem darbiniekiem un to uzvedību - bērnu klātbūtnē smēķē vai lieto alkoholu, kā arī darbinieki nezina, cik nometnē ir bērnu, darbinieku, brīvprātīgo.

Sadarbībā ar Valsts policiju un veicot sūdzībās norādīto adrešu pārbaudi, trīs gadījumos pieņemts lēmums par nometnes slēgšanu. Valsts policijā uzsākts administratīvā pārkāpuma process, bet pēc izmeklēšanas pabeigšanas saskaņā ar Izglītības likumu process tiks pārsūtīts izskatīšanai pašvaldības administratīvajai komisijai vai apakškomisijai.

Tāpat pēc savas iniciatīvas VBTAI šovasar pārbaudījusi četras bērnu nometnes Rēzeknes novadā, Tukuma novadā, Ludzā un Daugavpilī, lai pārliecinātos, vai nometnēs tiek ievērotas bērnu tiesības atbilstoši Bērnu tiesību aizsardzības likumam un tiek ievēroti Ministru kabineta noteikumi par bērnu nometņu organizēšanas un darbības kārtību. VBTAI atzīmēja, ka par šo nometņu saskaņojumu informācija bija atrodama Valsts izglītības satura centra vienotajā informācijas sistēmā "www.nometnes.gov.lv".

Arī pārbaužu laikā bērnu tiesību pārkāpumi šajās nometnēs netika konstatēti - nometnēs pasākumi notika atbilstoši plānotajai programmai, bet sarunās ar bērniem tika noskaidrots, ka bērniem ir daudzveidīgas iespējas darboties, pilnveidot sevi, atpūsties un interesanti pavadīt brīvo laiku kopā ar domubiedriem.