Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Latvijā

Prezidents: Kvalitatīvu mājokļu pieejamība ir ilgstošs Latvijas izaicinājumiem

© f64.lv, Romāns Kokšarovs

Mājokļu pieejamība ārpus Rīgas ir nozīmīgs faktors ekonomiskās aktivitātes un darbaspēka mobilitātes veicināšanai, uzsvēra Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs, kurš šodien Rīgas pilī tikās ar ekonomikas ministri Ilzi Indriksoni (NA).

Kā informē valsts pirmās personas padomnieks Mārtiņš Drēģeris, puses tikās, lai pārrunātu ekonomikas transformācijas plānu, ārvalstu investīciju piesaisti, tostarp, pieaugošās pārtikas cenas un aktuālo situāciju ar zemas īres mājokļu būvniecības attīstības gaitu.

Tikšanās laikā Rinkēvičs uzsvēra, ka ekonomikas transformācijas plānam ir jārealizē konkrēta rīcība un pārmaiņas, novēršot risku palikt tikai pie plānošanas stadijas.

Abas puses pārrunāja aktuālo situāciju ar zemas īres mājokļu būvniecības attīstības gaitu. Latvijas kopējā nepieciešamība pēc kvalitatīviem un pieejamiem mājokļiem, it īpaši reģionos, ir daudz lielāka. Pēc Ekonomikas ministrijas aplēsēm ikgadēji būtu jābūvē ap 10 000 jaunu mājokļu, patlaban temps ir 2000 līdz 3000 gadā.

Valsts prezidents vērsa uzmanību, ka kvalitatīvu mājokļu pieejamība ir viens no ilgstošiem Latvijas izaicinājumiem, it īpaši reģionos. Vienlaikus, neskatoties uz Eiropas Savienības Atveseļošanas fonda ieguldījumiem tuvāko trīs gadu laikā, ir būtiski turpināt stiprināt centienus mājokļu politikā, jo reālās vajadzības ir lielākas. Tas ir nozīmīgi ne tikai sociālās nevienlīdzības mazināšanai, bet arī plašākā kontekstā ar ekonomikas aktivitātes un darbaspēka mobilitātes veicināšanu, it īpaši ārpus Rīgas.