Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Lauksaimnieki uzsver, ka EK piešķirties 6,76 miljoni eiro krīzi neatrisinās

© F64

Eiropas Komisijas (EK) piešķirtais 6,79 miljonu eiro atbalsts ir pozitīvs signāls nozarei, taču atbalsta apjoms ir kritiski nepietiekams krīzes mazināšanai, aģentūru LETA informēja Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padomes (LOSP) pārstāvji.

LOSP valdes priekšsēdētājs Guntis Gūtmanis norāda, ka Latvijas lauksaimniecības nozares patlaban piedzīvo dažādu ārējo faktoru izraisītu krīzi, tostarp piena nozare jau no janvāra nepārtraukti cieš zaudējumus, bet sausuma rekordi drastiski ietekmē šā gada ražu graudkopības un citās nozarēs.

"Aplēses liecina, ka, piemēram, sadalot šo atbalstu proporcionāli uz vienu hektāru zemes, tas rezultētos ar atbalstu vien dažu eiro apmērā par katru hektāru," uzsver Gūtmanis.

Vienlaikus Lopkopības saimniecību asociācijas (LSA) valdes priekšsēdētājs Kaspars Melnis norāda, ka, ja EK atbalsts tiek piešķirts tikai piena nozarei, tas spēj nosegt tikai piena iepirkuma cenas starpību salīdzinājumā ar Poliju viena mēneša ietvarā.

Arī viņš atzīmē, ka lai gan atbalsta piešķiršanu pēc būtības lauksaimnieki novērtē, tā apjoms ne tuvu nav pietiekams, lai palīdzētu krīzē cietušajām saimniecībām.

LOSP norāda, ka novērtē zemkopības ministra Didža Šmita (AS) paveikto, bet Latvijā dramatiskā situācija diemžēl ir jau ieilgusi un samilzusi, kā rezultātā nepieciešama steidzama un izlēmīga visas valdības rīcība.

Organizācijas ieskatā Latvijai ir jāizmanto EK atrunātā iespēja atbalstu palielināt 200% apmērā no valsts budžeta līdzekļiem, lai izlīdzinātu sausuma, sala un piena krīzes radītās sekas.

"Pārtikas nodrošināšana ir nacionālās drošības jautājums - un šī ir iespēja mūsu valdībai sniegt tik ļoti nepieciešamo atbalstu lauksaimniecības nozarēm to stabilitātes atjaunošanai," norāda Gūtmanis.

LOSP aicina valdību pieņemt lēmumu par papildu atbalsta piešķiršanu nozaru stabilitātes atjaunošanai, kā arī to turpmākās pastāvēšanas nodrošināšanai.

Jau ziņots, ka pirmdien, 10.jūlijā, EK Lauksaimniecības tirgu kopīgās organizācijas komitejā atbalstīja priekšlikumu dalībvalstu lauksaimniecības sektoram piešķirt ES ārkārtas atbalstu par kopējo summu 330 miljoni eiro, tostarp Latvijai piešķirt 6,797 miljonus eiro.

Atbalsts paredzēts tām dalībvalstu lauksaimniecības nozarēm, kuras negatīvi ietekmējis karš Ukrainā, nelabvēlīgi laikapstākļi, kā arī nozīmīgais iepirkuma cenu kritums un kopējā tirgus situācija.

LOSP ir biedrība, kas apvieno 54 valsts mēroga ražotāju un pārstrādātāju nevalstiskās organizācijas, kas aptver visu Latvijas teritoriju un visus ražošanas sektorus. Organizācija formulē vienotu lauksaimnieku viedokli ražotāju interešu aizstāvībai un tālākām sarunām ar valsts pārvaldes institūcijām, kā arī citiem sadarbības partneriem.