Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Vienoto juristu profesionālās kvalifikācijas eksāmenu sekmīgi nokārtojusi vien trešdaļa studējošo

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Piekto valsts vienoto jurista profesionālās kvalifikācijas eksāmenu vasaras sesijā sekmīgi nokārtojuši 57 studenti jeb 31% studentu no visiem 188 eksāmena kārtotājiem, informē Tieslietu ministrija.

Sekmīgu vērtējumu eksāmenā saņēmuši studenti no Latvijas Universitātes, Rīgas Stradiņa universitātes, biznesa augstskolas "Turība" un Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas.

Kopumā eksāmenā tika pārbaudītas zināšanas piecās jomās: konstitucionālās tiesības, administratīvās tiesības un administratīvā procesa tiesības; starptautiskās un Eiropas Savienības tiesības; tiesību teorija, tiesību filozofija un Latvijas tiesību vēsture; krimināltiesības un kriminālprocesa tiesības; civiltiesības, civilprocesa tiesības un komerctiesības.

Valsts vienotā jurista profesionālās kvalifikācijas eksāmena sekretariāta apkopotā informācija liecina, ka 44 studenti nav nokārtojuši eksāmenu vienā jomā, savukārt divās jomās eksāmenu nav nokārtojuši 30 studenti. Šiem studentiem nākamajā semestrī būs tiesības kārtot eksāmenu tikai tajās jomās, kurās iegūts nesekmīgs vērtējums. Norādāms, ka 57 studentiem eksāmens būs jāpārkārto pilnībā.

Izvērtējot eksāmena rezultātus, var secināt, ka šī gada vasaras sesijas eksāmenā studenti veiksmīgāki bijuši tiesību teorijas, tiesību filozofijas un Latvijas tiesību vēstures jomā - šajā jomā sekmīgu vērtējumu guvuši 73% no studentiem, kuri kārtoja šo jomu, savukārt sarežģītāk studējošajiem veicās starptautisko un Eiropas Savienības tiesību jomā - kopumā 40% no studējošajiem, kuri kārtoja šo jomu, saņēmuši tajā sekmīgu vērtējumu.

Studējošie, kuri nav apmierināti ar eksāmena rezultātu, var to apstrīdēt mēneša laikā no eksāmena rezultātu paziņošanas dienas. Vienlaikus Valsts vienotā jurista profesionālās kvalifikācijas eksāmena sekretariāts norāda, ka šajā eksāmenā trīs studējošajiem vērtējumi vēl nav apstiprināti, jo komisija vērtē iespējamo akadēmiskā godīguma principa pārkāpumu.

Nākamais kvalifikācijas eksāmens norisināsies 2024.gada ziemas sesijā.

Valsts vienotā jurista profesionālās kvalifikācijas eksāmena ieviešanas mērķis ir ilgtermiņā paaugstināt juridiskās izglītības kvalitāti Latvijā. Pirmo reizi Latvijā tiesību zinātnes studenti kārtoja vienoto jurista profesionālās kvalifikācijas eksāmenu 2021.gada jūnijā. Kopš jurista profesionālās kvalifikācijas eksāmena ieviešanas eksāmenu kārtoja 424 studējošie, no tiem sekmīgu vērtējumu ir ieguvuši 218 jeb 51,4%, to skaitā 108 studējošie eksāmenu nokārtoja ar pirmo mēģinājumu un 110 - ar atkārtotu.

2023.gada ziemā eksāmenu kārtoja 139 studenti un to nokārtoja 39 studenti jeb 28% no studējošajiem, kas kārtoja eksāmenu.