Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Latvijā

Prognozes: cik liela iespējamība pastāv, ka Jāņos gaidāms lietus?

© Publicitātes foto

Līdz gada latviešu iemīļotākajiem un gaidītākajiem svētkiem – Līgo, ir palikusi tikai viena diena. Pēdējās nedēļās visā valsts teritorijā bijusi pamatīga svelme, tomēr vienmēr jautājumus raisa tas, kādi laikapstākļi būs Jāņu naktī. “Betsafe” bukmeikeri prognozē, ka tiem, kas līgos Rīgā, par lietussargiem un lietusmēteļiem nebūs jāuztraucas, kā arī metereologi sola labu un saulainu laiku visā Latvijas teritorijā visas brīvdienas.

“Līst kā pa Jāņiem” - šis ir viens no latviskākajiem teicieniem, jo patiesi, laikapstākļi vasaras saulgriežos iedzīvotājus priecē visai reti - aptuveni reizi trijos gados. Taču pēc pašreizējām Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centra prognozēm, 23. jūnijā lietusmēteļus, visticamākais, nevajadzēs. Pašlaik lietus iespējamība Ventspils rajonā novērtēta tikai ar 3% iespējamību, Rīgas pusē lietus parādīšanās novērtēta ar 8%, kamēr Daugavpilī - 17%.

Arī Betsafe bukmeikeri ir pārliecināti, ka Rīgā spēcīgi nokrišņi nebūs, jo tas, ka Līgo vakarā netiks sagaidīts lietus, tiek vērtēts ar 83% iespējamību.

Šeit jāpiebilst, ka prognoze attiecas uz laika periodu no 23. jūnija plkst. 21:00 līdz 24. jūnija plkst. 5:00., kā arī par spēcīgiem nokrišņiem tiek uzskatīti vismaz 10 mm nokrišņu daudzums. Dažas dienas pirms svētkiem meteorologi prognozē, ka šogad vēsi Jāņi būs Ventspils iedzīvotājiem, jo termometra stabiņš 23. jūnijā būs robežās starp +15…+18°, savukārt Rīgas un Daugavpils iedzīvotājiem gan ir jārēķinās ar to, ka ceļa somā, visticamāk, būs jāliek arī peldkostīms un peldbikses, jo tiek prognozēts saulains laiks ar gaisa temperatūru +18 līdz +27°.

“Vismaz kādā Latvijas reģionā Jāņu naktī lietus ir sagaidāmu gandrīz katru gadu, bet nokrišņu varbūtība dažādos Latvijas reģionos ir no aptuveni 20% līdz 50%. Kopumā vidēji Latvijā iespējamība Jāņu naktī sagaidīt nokrišņus ik gadu ir 32%, taču šoreiz par prieku Latvijas iedzīvotājiem lietus iespējamība ir gandrīz uz pusi zemāka! Savukārt, aplūkojot datus par nokrišņiem pēdējo 50 gadu laikā, var secināt, ka Jāņu dienā līst nedaudz biežāk nekā Jāņu naktī, jo nokrišņu iespējamība 24. jūnija dienā ir vien 28%, taču šī brīža prognozes liecina, ka nokrišņi nav gaidāmi ne Jāņos, ne arī gaidāmajās brīvdienās kopumā,” vēsta Betsafe pārstāvis.

Viskarstākā Jāņu diena pēdējos 50 gados Latvijā bija 1979. gadā, kad maksimālā gaisa temperatūra vidēji Latvijā bija +26.9°C, bet maksimālās temperatūras rekords Līgo svētkos un Jāņu dienā +31.8°C sasniegts 1964. gada 23. jūnijā Daugavpilī. Savukārt vēsākā Jāņu diena bija 1994. gadā, kad maksimālā gaisa temperatūra vidēji Latvijā bija +12.7°C, bet Saldū tikai +10.6°C, vēl netīkamākus šos svētkus padarīja lielais nokrišņu daudzums, kā arī vēja brāzmas 17-23 m/s.