Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Latvijā

Čigānu federācija iestājas par Latvijas romu dzīves apstākļu uzlabošanu

© Ģirts Ozoliņš/f64

Nākamajos piecos gados Latvijas Čigānu federācija iecerējusi sekmēt Latvijas romu dzīves apstākļu uzlabošanos, aģentūrai LETA akcentēja nesen ievēlētais Latvijas Romu prezidents Osvalds Jezdovskis.

Tāpat Latvijas Čigānu federācija plāno sekmēt romu bērnu un jauniešu izglītību, kā arī spert soļus, lai nodrošinātu romu jauniešu nodarbinātību. Plānots arī rīkot kultūras pasākumus, lai jaunieši varētu radoši pavadīt laiku, neaizmirstot savu kultūru.

Jezdovskis uzsvēra, ka nodarbinātība ir viens no būtiskākajiem jautājumiem, jo vecākiem ir jābūt iespējai skolot bērnus. Jautāts, ar kādu finansējumu plānots īstenot šīs aktivitātes, Latvijas Romu prezidents atzīmēja, ka Latvijas Čigānu federācija iecerējusi sadarboties ar cilvēkiem, kas raksta projektus finansējuma iegūšanai.

Taujāts, vai Latvijas Čigānu federācijas sanāksmē tika pārrunāti arī izaicinājumi, ar kuriem saskaras romi, Jezdovskis atbildēja apstiprinoši. Viena no problēmām esot tā, ka atsevišķas organizācijas raksta romiem paredzētus projektus, taču kopiena palīdzību nesaņem.

"Neromu organizācijas raksta projektus romiem, bet romi no tā neko nesaņem. Ja projektu rakstītājiem vajag, lai projektā būtu iesaistīts kāds roms, tas tiek izdarīts, neatkarīgi no tā, vai šis roms ir izglītots vai nē. Viņiem roms ir vajadzīgs ķeksīša pēc. Šāda situācija ir gadiem. Turklāt tas tiek darīts aizmuguriski," sacīja Jezdovskis, norādot, ka federācija vērsīsies atbildīgajās iestādēs, lai šo jautājumu risinātu.

LETA jau rakstīja, ka 27.maijā nodibināta Latvijas Čigānu federācija, kura patlaban apvieno astoņas čigānu biedrības. Savukārt 1.jūnijā notika Rīgas Čigānu federācijas sanāksme, kurā lemts par darbības stratēģiju turpmākajiem pieciem gadiem.