Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā

Kaspars Gorkšs: LDDK, kompetenču centri, Finanšu ministrija un CFLA sēž pie viena sarunu galda

© Romāns Kokšarovs/f64

Jautājums, par ko pašlaik uzņēmēji sit trauksmes zvanus, ir Eiropas Atjaunošanas un noturības mehānisma (ANM) nauda. Ir tapusi uzņēmēju vēstule par to, ka Centrālā finanšu un līguma aģentūra (CFLA) un Finanšu ministrijas atbildīgie ierēdņi rīkojas ļoti lēni un ir apdraudēta ANM projektu īstenošana. Notika arī uzņēmēju organizāciju tikšanās ar finanšu ministru par šo jautājumu. Ko pēc tās varat teikt? ziņu aģentūra LETA taujā LDDK ģenerāldirektoram Kasparam Gorkšam.

Kaspars Gorkšs skaidro: "Šobrīd esam nonākuši pie tā, ka LDDK, kompetenču centri, Finanšu ministrija un CFLA sēž pie viena sarunu galda. Mēs esam sapratuši, ka tiešām dialoga kvalitāte nav bijusi tāda, lai iesaistītās puses spētu līdz galam izprast viena otras argumentāciju. Līgumi ir noslēgti jau pirms vairākiem mēnešiem, kompetenču centri ir uzsākuši darbību un neskaidrība par ANM finansējuma pieejamību rada lielu trauksmi. Pašlaik jau vairākas reizes esam tikušies ar Finanšu ministrijas pārstāvjiem, un manā skatījumā vismaz daļēji ir saprasts pārpratumu cēlonis. Mums notiek konsultācijas arī ar Eiropas Komisijas pārstāvjiem par šo jautājumu. Pašlaik daļa no finansējuma tiks novirzīta kompetenču centriem un par daļu būs vēl diskusijas, lai pēc iespējas īsā laikā spētu šos pārpratumus novērst un plānveidīgi izmantot kompetenču centriem pieejamo finansējumu.

Atbildot uz jautājumu: "Kas no jūsu viedokļa ir pārpratumu cēlonis, jo it kā jau visiem ir skaidrs, ka ar inovācijām mums galīgi neiet tik labi, kā gribētos, un naudu kompetenču centriem vajag?", uzņēmēju pārstāvis vēsta: "Pēdējās tikšanās kontekstā es tiešām varu teikt, ka tā ir dialoga kvalitāte.

Bieži vien, kaut ko nepasakot līdz galam, viena puse otras puses darbības var iztulkot nepareizā veidā. Mūsu kā LDDK mērķis tad arī ir visas iesaistītās puses sēdināt pie viena galda un ļoti atklāti par šīm tēmām runāt. Es domāju, ka pēdējā sanāksme Finanšu ministrijā parādīja, ka, lai arī sarunas var aiziet augstos toņos, proaktīva otras puses uzrunāšana, dialogs, uzklausīšana, izskaidrošana un risinājumu meklēšana var novest pie daudz efektīvāka rezultāta. Arī ANM finanšu mehānisma būtība ir, lai visas iesaistītās puses procesa gaitā saprastos. Mērķis jau visiem ir viens - stimulēt ekonomisko aktivitāti valstī.

Bija divas bažas - termiņi un potenciāli zaudējumi uzņēmējiem, kuri papildus piesaistītajam finansējumam investē arī savus līdzekļus. Šobrīd process, lai atrisinātu šo situāciju un maksimāli operatīvi nodrošinātu kompetenču centriem piešķirto finansējumu, norit ļoti intensīvi. Mūsu mērķis ir straujiem soļiem virzīties uz to, lai netiktu apdraudēta Eiropas finansējuma piesaiste un mūsu biedru asociācijas varētu īstenot tos projektus, kuriem finansējums ir paredzēts.