Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Latvijā

Kalvītis: Aktīvāka dabasgāzes tirgotāja maiņa varētu būt gaidāma vasarā

© f64.lv, Romāns Kokšarovs

Aktīvāka dabasgāzes tirgotāja maiņa varētu būt gaidāma vasarā, otrdien intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" prognozēja AS "Latvijas gāze" valdes priekšsēdētājs Aigars Kalvītis.

"Dabasgāzi Latvijā lieto apmēram 355 000 klientu un, pat ja vēlētos, lielu migrāciju šo pāris nedēļu laikā fiziski nav iespējams nodrošināt. Domāju, ka ļoti liela daļa iedzīvotāju paliks pie universālā pakalpojuma," teica Kalvītis, pieļaujot, ka aktīvāka klientu migrācija varētu būt gaidāma vasarā.

Tāpat Kalvītis uzsvēra, ka arī līdz šim citi komersanti varēja piedāvāt dabasgāzi mājsaimniecībām un cīnīties par klientiem. "Migrācija jau ir notikusi daudzu gadu garumā," viņš atzīmēja.

Vienlaikus raidījumā informēja, ka atbilstoši pētījumu kompānijas "Kantar" aptaujas datiem Latvijā 38% iedzīvotāju nav informēti par to, ka no 1.maija tiks pilnībā atvērst dabasgāzes tirgus mājsaimniecībām. Tajā pašā laikā 13% respondentu norādījuši, ka ir labi informēti, bet 47% atzinuši, ka ir "kaut ko dzirdējuši".

Aptaujā piedalījās 800 Latvijas iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 60 gadiem.

Jau ziņots, ka 1.maijā tiks pilnībā atvērts dabasgāzes tirgus mājsaimniecībām, un publiskais tirgotājs, kas piedāvā pakalpojumu par regulētu cenu, vairs nepastāvēs.

Latvijā dabasgāzes tirgus tika atvērts 2017.gadā, bet, lai nodrošinātu pakāpenisku tā atvēršanu, mājsaimniecību lietotājiem pēdējos gados ir bijusi izvēle - turpināt saņemt dabasgāzi kā saistītajam lietotājam no publiskā tirgotāja "Latvijas gāzes" par Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) apstiprinātu dabasgāzes tarifu vai arī iegādāties dabasgāzi par tirgus jeb neregulētu cenu no jebkura dabasgāzes tirgotāju reģistrā reģistrēta komersanta, kas nodrošina dabasgāzes tirdzniecību mājsaimniecību lietotājiem.

Līdz šim vienīgais komersants, kurš piedāvā iegādāties dabasgāzi mājsaimniecību lietotājiem par tirgus cenu, ir AS "Latvenergo" ar tirdzniecības zīmolu "Elektrum".

Savukārt no maija pakalpojumu sāks piedāvāt arī Igaunijas "Eesti gas" meitassabiedrība "Elenger".