Trešdiena, 1.maijs

redeem Ziedonis

arrow_right_alt Latvijā

VM: Noteiktā mēneša vidējā darba samaksa veselības aprūpes nozares darbiniekiem būtu jāpalielina katru gadu

© F64

Pakalpojumu tarifos noteiktā mēneša vidējā darba samaksa veselības aprūpes nozares darbiniekiem būtu jāpalielina katru gadu, pēc Nacionālās Trīspusējās sadarbības padomes (NTSP) Veselības aprūpes nozares apakšpadomes (VANA) sēdes aģentūru LETA informēja Veselības ministrijā (VM).

Šodien ministrijā notika NTSP VANA sēde, kurā aktuālos nozares jautājumus ministrija pārrunā kopā ar arodbiedrībām un darba devējiem. Puses diskutēja par plānoto 11 miljonu eiro sadali stacionāriem energoresursu sadārdzinājuma segšanai un darba samaksas paaugstināšanu veselības nozarē strādājošajiem.

Veselības ministre Līga Meņģelsone informēja par valdošās koalīcijas vienošanos valsts un pašvaldību stacionāriem novirzīt 11 miljonus eiro energoresursu pieauguma kompensēšanai, kā arī par vienošanos ieekonomētos līdzekļus valsts budžetā sadalīt solidāri atbilstoši valdības noteiktajām prioritātēm. Tāpat viņa pavēstīja, ka ministrija plāno nākt klajā ar priekšlikumiem slimnīcu tīkla attīstībai.

Sēdes dalībnieki vienojās, ka turpmākajās diskusijās par energoresursu sadārdzinājumu un kompensācijām būtu jāiekļauj visas ārstniecības iestādes, kas pacientiem nodrošina valsts apmaksātos veselības aprūpes pakalpojumus. Savukārt diskusijās par darba samaksas paaugstināšanu veselības nozarē strādājošajiem būtiski būtu noteikt principu, ka pakalpojumu tarifos noteiktā mēneša vidējā darba samaksa veselības aprūpes nozares darbiniekiem tiek palielināta katru gadu, savukārt ārstniecības personu vidējā darba samaksa tiek palielināta ne mazāk kā par 10%, salīdzinot ar iepriekšējo gadu.

VANA ir NTSP sastāvdaļa, kas apvieno VM, Latvijas darba devēju konfederācijas un Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības pārstāvjus.

Kā ziņots, koalīcija vienojusies, ka vairākām medicīnas iestādēm tiks piešķirti ap desmit līdz 11 miljoni eiro energocenu pieauguma kompensēšanai.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) skaidroja, ka līdzekļi tiks piešķirti no jau iepriekš rezervētā finansējuma energoatbalstam. Premjers arī norādīja, ka koalīcija vienojās līdz aprīļa vidum skatīt ar slimnīcu tīklu saistītos jautājumus.

Savukārt "Apvienotā saraksta" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Edgars Tavars uzsvēra, ka veselības jomai minētie ap 10 miljoniem eiro svarīgs atbalsts, tāpat AS šodien no koalīcijas partneriem saņēmuši apliecinājumu, ka veselības aprūpe ir būtiska nozare, kurai arī turpmāk pie iespējas jāsaņem papildu finansējums.

AS frakcijas vadītājs akcentēja, ka runa nav ne par "īdēšanu, ne vaidēšanu", bet objektīvām veselības nozares vajadzībām. Tādējādi Tavars netieši atbildēja uz Kariņa pirms nedēļas valdības sēdē pausto, ka risinājumu nevarot rast ar īdēšanu pēc naudas, bet gan ar reformu veikšanu.