Trešdiena, 22.maijs

redeem Emīlija

arrow_right_alt Latvijā

ĀM: Krievijas vēstniecība pagaidām vēl nav informējusi ĀM par tās pilnvaroto lietvedi vēstniecībā Latvijā

© Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

Krievijas vēstniecība pagaidām vēl nav informējusi Latvijas Ārlietu ministriju (ĀM) par tās pilnvaroto lietvedi vēstniecībā Latvijā, aģentūrai LETA norādīja ĀM preses sekretāre Diāna Eglīte.

ĀM preses sekretāre akcentēja, ka par Latvijas pilnvaroto lietvedi vēstniecībā Krievijā lēmums ir sagatavošanas procesā. Plānots, ka tuvākajā laikā tas tiks pieņemts.

Maskava 27.decembrī paziņojusi, ka devusi Latvijas vēstniekam divas nedēļas, lai atstātu Krieviju, apsūdzot Rīgu "absolūtā rusofobijā". Krievijas Ārlietu ministrijas paziņojumā uzsvērts, ka Latvijas vēstniekam Mārim Riekstiņam dots rīkojums atstāt Krieviju divu nedēļu laikā.

Kā aģentūrai LETA skaidroja Eglīte, vēstnieka atsaukšana neskar pārējos Latvijas vēstniecības Krievijā darbiniekus un viņu darbu Krievijā.

Jau rakstīts, ka 23.janvārī Latvija nolēma pazemināt diplomātiskās pārstāvniecības līmeni Krievijā un no 24.februāra atsauca savu vēstnieku Maskavā Māri Riekstiņu. ĀM uzdevusi arī Krievijas vēstniekam Rīgā Mihailam Vaņinam līdz 24.februārim atstāt Latviju.

Kā vēstīts, Krievijas Ārlietu ministrija pirmdien, 23.janvārī, paziņoja, ka Krievija izraida Igaunijas vēstnieku un pazemina savstarpējās diplomātiskās pārstāvniecības līmeni līdz pagaidu pilnvarotā lietveža līmenim.

Uz ministriju tika izsaukts Igaunijas vēstnieks Maskavā Marguss Laidre, kurš tika informēts par šo lēmumu, kā arī par to, ka viņam līdz 7.februārim jāatstāj Krievija.

Ministrija arī apgalvoja, ka Igaunijas līderi pēdējo gadu laikā mērķtiecīgi esot iznīcinājuši attiecības ar Krieviju. Kā pēdējais piliens attiecību saasināšanā tiek minēts Igaunijas lēmums izraidīt 13 Krievijas diplomātus un astoņus tehniskos darbiniekus.

Reaģējot uz to, Krievija nolēmusi pazemināt savstarpējo diplomātiskās pārstāvniecības līmeni līdz pagaidu pilnvarotā lietveža līmenim.

Igaunijas vēstniecībā Maskavā pašlaik ir seši darbinieki.

Laidre par Igaunijas vēstnieku Maskavā tika iecelts 2018.gadā.

Jau ziņots, ka Igaunija 11.janvārī informēja Krievijas vēstnieku Vladimiru Ļipajevu par lēmumu, ka līdz 1.februārim Krievijai jāsamazina vēstniecības Tallinā darbinieku skaits līdz astoņiem diplomātiem un 15 administratīvajiem, tehniskajiem un apkalpojošajiem darbiniekiem.

Lēmuma mērķis ir panākt līdzvērtīgu darbinieku skaitu Krievijas un Igaunijas diplomātiskajās pārstāvniecībās Tallinā un Maskavā.