Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Latvijā

ZZS izvirzīs savu kandidātu CVK priekšsēdētāja amatam; uzvārdu pagaidām nenosauc

© Ģirts Ozoliņš/f64

Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) plāno virzīt savu kandidātu Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētāja amatam, aģentūrai LETA apstiprināja ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Viktors Valainis.

ZZS sola paziņot savu kandidātu tuvākās nedēļas laikā, bet pagaidām konkrētu vārdu nenosauc.

ZZS ieskatā, ir nepieciešamas sistemātikas pārmaiņas CVK. ZZS nepiekrīt izskanējušajai Valsts prezidenta Egila Levita idejai, ka CVK "jāpievieno" Saeimai, jo tā iepriekš jau bijis un pierādījies, ka tas nefunkcionējot pareizi. ZZS frakcijas vadītājs sacīja, ka CVK jāveido sasaiste ar parlamentu, ieviešot parlamentāro kontroli. CVK jānodod Valsts pārvaldes un pašvaldību komisijas pakļautībā.

Valainis pašlaik atturējās vērtēt valdošajā koalīcijā izskanējušo CVK vadītāja amata kandidāti Kristīni Saulīti, taču viņas iepriekšējā darba pieredze "līdz galam nepārliecina".

Kā ziņots, kā viena no CVK priekšsēdētāja amata kandidātēm tiek izskatīta bijusī Pasaules Brīvo latviešu apvienības priekšsēdētāja Saulīte.

Saeimas Prezidijs un Frakciju padome iepriekš lēma, ka kandidātus CVK priekšsēdētāja un citu CVK locekļu amatiem deputāti var izvirzīt līdz 2023.gada 19.janvārim, aģentūru LETA informēja parlamenta Preses dienestā.