Otrdiena, 7.maijs

redeem Henriete, Henrijs, Jete

arrow_right_alt Latvijā

Daugavpils cietoksnī pabeigta septītā bastiona vaļņa restaurācija

© Dmitrijs Suļžics/f64

Pērn 27.decembrī Daugavpils Būvvalde pieņēma ekspluatācijā restaurēto septītā bastiona valni Daugavpils cietoksnī, aģentūra LETA uzzināja pašvaldībā.

Lai restaurētu un saglabātu vienu no cietokšņa aizsargvaļņa bastioniem, Daugavpils pilsētas pašvaldības Attīstības departaments piesaistīja finansējumu no Eiropas Savienības fondu trim dažādiem projektiem.

Septītais bastions ir piecstūrains zemes nocietinājums pretī Marka Rotko mākslas centram. Kopā ar tam piebūvētajām kurtīnēm jeb aizsargsienām posmā no Mihaila vārtiem līdz Nikolaja vārtiem tā ārējās sienas kopējais garums ir 410 metri.

2021.gadā Latvijas-Lietuvas pārrobežu sadarbības programmas projektā tika veikta aizsargvaļņa daļas zemes kārtas atjaunošana. Tika atjaunots vaļņa profils atbilstoši vēsturiskajiem rasējumiem, tajā skaitā arī lielgabalu laukums bastiona spicē. Bastiona iekšpusē pēc vēsturiskiem rasējumiem ir atjaunotas divas slīpās apareles jeb uzbrauktuves. Uz aparelēm ir ierīkots celiņš ar dažādu segumu: laukakmeņi un zāģētā granīta bruģis pa vidu vides pieejamībai. Vaļņa vidējā plaknē uzstādītas atkritumu urnas un parka soli.

2022.gadā citas pārrobežu sadarbības programmas projektā tika veikta bastiona valnī iebūvēto kazemātu jeb pazemes telpas aizstāvēšanās nocietinājumā restaurācija un pielāgošana Marka Rotko mākslas centra keramikas atvērto fondu funkcijām.

Virs kazemātiem tika noņemts viss grunts slānis līdz ķieģeļu velvei. Atsedzot velvi, tika konstatēts vēsturiskais hidroizolācijas slānis - uz velves uzklātas cinka loksnes. Loksnes saglabājušās diezgan labā stāvoklī un netika demontētas. Virs tām tika uzklāts izlīdzinošs keramzītbetona slānis, bentonītmāla izolācija un ģeosintētiskie materiāli nogāžu nostiprināšanai.

Kazemātu iekštelpās no izsāļojumiem un balsinājumiem tika attīrīts granīta cokols, laukakmens mūris, ķieģeļu sienas un velves. Ķieģeļu mūra sienas un velves tika attīrītas, izmantojot ūdensstrūklu, sāļu neitralizētāju un citus ķīmiskos noņēmējus. Tika izbūvēta jauna grīda no klinkera ķieģeļiem, atjaunotas šuves cokolā, sienās un velvēs. Uz metāla rāmja un balstiem montēti stikloti konteineri mākslas darbu eksponēšanai. Četrās šaujamlūkās ir uzstādīti pēc arhīva rasējumiem no jaunā izgatavoti koka logu rāmji ar metāla sietu un koka aizvaru. Šaujamlūkās aiz koka rāmjiem un ventilācijas kanālos ir restaurētas vai izgatavotas no jauna metāla restes. Kazemātu ieejas mezglā uzstādītas stiklotas starpsienas.

Kazemātos ierīkoti elektroapgādes, apgaismojuma, ugunsgrēka atklāšanas un trauksmes signalizācijas, videonovērošanas, apsardzes signalizācijas un telekomunikācijas sistēmu tīkli un aprīkojums.

Savukārt projektā "Rīteiropas vērtības" līdztekus Inženieru arsenāla ēkas restaurācijai tika veikta bastiona ārējās akmens sienas restaurācija. Izkustējušies un sasvērušies akmeņi tika rūpīgi demontēti, pirms tam tos numurējot un veicot fotofiksāciju. Tika veikts laukakmeņu mūra remonts ar mūrēšanas javu, kas speciāli tika izstrādāta Daugavpils cietokšņa objektiem saskaņā ar vēsturisko materiālu paraugu laboratoriskās izpētes rezultātiem.

Pēc akmens sienas atjaunošanas akmeņi tika montēti savās oriģinālajās vietās. Tāpat rūpīgi tika demontētas dolomīta nosegplāksnes un atliktas savās vietās pēc sienas remonta, trūkstošo vietās tika no jauna izgatavotas un montētas nosegplāksnes no blietēta tonēta betona, kas vizuāli analoģiskas vēsturiskajam prototipam. Trūkstošie akmeņi tika atrasti pie vaļņa uz zemes vai tika ņemti no cietokšņa būvmateriālu depozitārija (akmeņi, kuri tika savākti no citām vietām cietoksnī).

Pēc SIA "REM PRO" izstrādātā būvprojekta būvdarbus veica personu apvienība SIA "Lagron" un AS "Būvuzņēmums Restaurators". Septītā bastiona kazemātu arhitektoniski māksliniecisko inventarizāciju un būvprojekta konservācijas restaurācijas sadaļu izstrādāja SIA "Konvents" arhitekta Pētera Blūma vadībā.

Galvenie apakšuzņēmēji: SIA "Derex", kas ierīkoja elektrības un vājstrāvu tīklus, SIA "CBF & Landscape" veica labiekārtošanas un apzaļumošanas darbus, SIA "Jāmet" bija atbildīgi par metāla konstrukcijām, SIA "Sorbus" - par šaujamlūku logu koka rāmji un aizvariem, un SIA "Halmex" - par stikla konstrukcijām. Mūrjavu "Caparol Dünaburg Putz" speciāli Daugavpils cietokšņa objektiem izstrādāja SIA "DAW Baltica".

Autoruzraudzību veica SIA "REM PRO", būvuzraudzību nodrošināja SIA "Warss+".

Būvdarbu kopējās izmaksas, ieskaitot būvprojektēšanu, autoruzraudzību un būvuzraudzību ir 1 338 870 eiro ar pievienotās vērtības nodokli.

Septītā bastiona eskarpa sienas restaurācija tika veikta Daugavpils pilsētas pašvaldības projektā "Rīteiropas vērtības".